Remington 700 med löstagbart magasin

remington700.jpgRemingtonstudsaren är i sitt hemland nog en bra motsvarighet till vår Svenska Husqvarna studsare när dessa tillverkades i Sverige. Detta vill säga en pålitlig och oöm bössa som fungerar och till vettigt pris. Att förse den klassiska Remington 700 med ett löstagbart magasin fick nog en och annan Remingtonförespråkare att rynka på näsan.

Om man påstår att Remington 700 har gott rykte hos både jägare och vapensmeder torde nog få protestera.
Lådans konstruktion medger relativt snabb och billig tillverkning. Den lösa rekylklacken som sitter monterad mellan pipan och lådan bidrar starkt till att lådan är enkel att tillverka. Detta gör även att låset är relativt enkelt att spänna upp i en svarv och rikta upp för den som önskar tillverka ett precisionsvapen lite utöver det vanliga.
Remingtons 700 låda är ett mycket vanligt val i precisionsskyttets förlovade land USA. Innan de renodlade custommekanismerna, som de flesta av dagens bänkskyttar använder, var Remingtons enkelskottsvariant av 700:an 40 X BR dominerande inom sporten. Även än i dag ser man en del bössor byggda på Remingtonlås på bänkskyttetävlingar i USA.

Magasin

sin 700 modellen har tidigare funnits med två olika magasinslösningar. BDL modellen har ledat underbeslag av aluminium som medger att bössan kan plundras underifrån. Den något billigare ADL modellen har inget underbeslag utan endast en varbygel under stocken. Denna modell plundras genom att med slutstyckets hjälp styra upp patronerna en och en ur magasinet. Remington 700 DM med löstagbart magasin kan nog mest liknas med BDL modellen med underbeslag av aluminium modifierat för att hantera ett löstagbart magasin.
Underbeslaget har två stora tangenter på vardera sidan, man är tvungen att trycka in båda tangenterna för att frigöra magasinet. Konstruktionen verkar tillförlitlig och fungerade bra under testskjutningarna. Om man vill vara lite petig kanske man kan tycka att tangenterna för att frigöra magasinet kunde varit lite diskretare.

Bra precision

Remingtonstudsare brukar för det mesta ge skytten eller jägaren fullt tillräcklig precision för den mesta jakt man kan tänka sig. Ett problem som kan uppstå på Remingtonstudsare är att låsklackarna skär mot sina säten i lådan. Detta fenomen kan uppstå beroende på att stålets hårdhet ligger nära varandra i låda och slutstycke.
Detta undviks enkelt genom att man håller slutstyckets klackar infettade, detta är särskilt viktigt när bössan är ny och låsklackarna kan vara lite råa. Om oturen skulle vara framme och klackarna skär kan en duktig vapensmed rätta till detta utan några större besvär eller kostnader. Om man får en känsla av att det skrapar någonstans i mekanismen när slutstycket stängs är det fara å färde och låsklackarna bör inspekteras.

Utdragare

Remingtons utdragare är av det mer säregna slaget. Om man studerar slutstyckets stödbotten finner man ett litet plåtbleck med en till synes ynklig kant som drar ut hylsan ur patronläget. Konstruktionen ser inte så pålitlig ut men faktum är att detta system fungerar mycket bra. Man bör dock inte demontera utdragaren själv, det brukar inte gå att få den att fungera lika bra när den en gång har tagits loss. Det är brukligt att montera en ny utdragare om den behöver demonteras. Något som Remington gör reklam för på sina studsare är det faktum att den främre delen av slutstycket sticker in i pipan en bit. Denna konstruktion ger en stark konstruktion om en hylsa skulle haverera och det finns risk för vapensprängning. Vid dessa extrema situationer som en vapensprängning innebär det ofta slumpen som spelar in om skytten skall klara sig någorlunda helskinnad eller inte. Remingtons konstruktion av slutstycket bättrar dock på skyttens odds en aning.

Stock

Remington 700 DM har kolv av traditionellt Remingtonsnitt med låg Monte Carlo kam och kindstöd.
Nätskärningen på Remingtonvapen är maskinfräst och ger ett lite fantasilöst intryck för betraktaren. Den traditionella ytbehandlingen på Remington är högblank plastlack, på senare tid har det dock dykt upp en del modeller med oljebonad kolv. Detta är i våra ögon en bättre lösning som ger kolven bättre lyster och är lätt att underhålla. 700 DM går att få med oljebonad kolv. Stocken är försedd med en bakkappa av god kvalitet.
Lådans konstruktion gör även det enkelt att passa in densamma i stocken utan komplicerade urfräsningar. Detta torde nog bidra till att de flesta Remingtonstudsare skjuter hyfsat bra. Pipan på testvapnet låg hårt an i framstocken, detta är inte alltid något som försämrar vapnets precision men det föreligger risk att träffläget kan förändras. En friläggning av pipan skulle rekommenderas av oss.

Bra trycke

Remingtons trycke har bra rykte bland jägare och skyttar med all rätt. Konstruktionen är tillförlitlig och det finns möjligheter att justera tryckets alla funktioner. Testvapnets trycke var i våra ögon en aning hårt ställt, närmare två kilo. Men som tidigare sagts, det är enkelt att låta justera trycket av någon som vet vad han eller hon gör.
Remingtons säkring är av den typ som endast spärrar trycket, tangenten sitter på trycket och sticker upp på lådstjärtens högra sida lätt åtkomlig. Säkringen spärrar inte slutstycket vilket medger plundring i säkrat läge.
Detta innebär samtidigt att slutstycket kan öppnas ofrivilligt under exempelvis förflyttning genom täta buskage.
Om slutstycket öppnas helt kommer det nog tydligt att märkas. Om däremot slutstycket endast delvis öppnats kan det bli problem om vapnet osäkras och avfyras. Detta kommer med största sannolikhet innebära att det blir en klick eftersom slutstyckets tändstiftsmutter kommer att slå mot spännkurvan i stället för att slagstiftet slår mot tändhatten. Det innebär ingen risk för skytten men om det inträffar under jakt kommer nog villebrådets chanser att överleva att öka avsevärt.

Sammanfattning

Remington 700 DM är som de flesta andra vapen från Remington en tämligen säker investering för jägaren som vill utöka sin vapengarderob. Remingtons studsare har bra rykte bland jägare och vapenfolk för sin goda funktion och precision. Att sedan bössorna inte tillhör de dyrare på marknaden gör saken ännu bättre. För den som vill modifiera sin Remington med exempelvis en glasfiberstock finns det ett mycket stort utbud till hands. Detta gäller de flesta tillbehör. Testbössan sköt bra med diverse jaktpatroner från Norma och Lapua. Om pipan frilagts hade sannolikt precisionen förbättrats en del. Om vi går över till bössans svagheter kommer nog finishen inte att tilltala de som gillar spegelblanka lådor och kolvar med djup lyster. Detta har aldrig varit Remingtons kännetäcken på sina standardvapen, denna bössa var inget undantag.

Fakta
:
Vikt: 3,3 kg
Längd: 1040-1110 cm beroende på kaliber
Piplängd: 55-60 cm beroende på kaliber
Kaliber: 308Win. (222Rem – 338WinM.)
Säkring: Låser avtryckaren
Trycke: Justerbart
Pris: ca 7000 kr
Generalagent: HDF
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser