Remington 700- Framtidens jaktstudsare?

9912remingtona.gifDen mest intressanta vapennyheten i USA för närvarande? Svårt att säga, men många skulle nog nämna Remingtons studsare modell 700 Composite, en högteknologisk skapelse för 2000-talet. Snart kommer den till Sverige.

Den ytterligt tunna och rost fria stålpipan är lindad med ett lätt men oerhört starkt material, så pass rejält att eldrörets diameter (stålkärnan plus composite-höljet) blir hela 33 millimeter. Knappast någon ”bench rest rifle” har tjockare pipa! Men Remington 700 Composite är främst ett jaktvapen med låg vikt och – enligt tillverkaren – utmärkta skjutegenskaper.
En pipa av nämnda konstruktion har många fördelar. Tunga och tjocka vanliga stålpipor är styva, vilket bidrar till precisionen. Men de ökar självfallet den totala vapenvikten och efter ihållande skjutning svalnar de mycket långsamt. Remington hävdar att deras 700 Composite-pipa är 80 procent lättare än en traditionell stålpipa med motsvarande diameter och dessutom 20 procent starkare. Konstruktörerna har också räknat ut att den nya stål/ compositepipan är fem gånger styvare än motsvarande helt i stål. Detta sägs bidra till fantastisk precision.

Sval

En av de största fördelarna med den nya pipan är att den håller sig sval under skottlossningen – tio gånger bättre än en vanlig stålpipa. Vid intensiv skjutning med en normal studsare hettas eldröret upp mycket starkt, särskilt i bakre delen. Och den förblir varm mycket länge vilket resulterar i mera slitage i loppet. Remington hävdar att den nya pipan med dess överlägsna förmåga att hålla sig sval har helt överlägsen slitstyrka.
Remington 700 Composite finns bland annat i kalibrarna .223, .22-250, .308 och flera grövre versioner upp till .300 Win. Magnum. Samtliga pipor är 26 tum (65 cm) långa.

Inte helt ny

Utan tvekan en mycket intressant ny Remington-studsare. Men idén bakom pipkonstruktionen är kanske inte helt ny. År 1961 introducerade Winchester en revolutionerande halvautomatisk hagelbössa, Modell 59. Pipans tunna stålkärna var lindad med ett tjockt lager glasfiber. En lätt och smidig bössa, som jag hade tillfälle att prova i olika sammanhang. Den fungerade bra. Enda nackdelen var att den på grund av den lätta pipan var något baktung och lite svår att hålla svingen flytande med. Winchester modell 59 blev heller ingen stor framgång och produktionen lades ner tämligen snart. Men med dagens tekniska resurser hade det nog varit möjligt att ombalansera bössan och minska de relativt höga tillverkningskostnaderna.

Framtidsstudsare

Stålkärna plus composite-hölje ger en diameter på hela 33 millimeter.80 procent lättare än en traditionell stålpipa och 20 procent starkare.En del uppfinningar är så avgjort före sin tid att de inte accepteras fullt av allmänheten. Och de flesta jägare är nog rätt hårt bundna till det traditionella. Men Remingtons nya modell 700 Composite kan ändå mycket väl ha framtiden för sig. Konstruktörerna tycks ju kunna peka på enbart praktiska fördelar.
HDF i Halmstad är generalagent för Sverige, och cirkapriset är 20 000 kronor!
Text: ARNE ARONSSON
JJ 12/99

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser