Remi och Andreas satsar på björnjakt i Norrbotten

Smedsbyn (JJ) Norrmannen Remi Olsen, som just flyttat till Smedsbyn och jaktkompisen Andreas Olofsson, Gällivare, satsar på björnjakt i Norrbotten. Hittills ligger de bakom tre av de fyra fällda björnarna i länet.

– Jag och Andreas samarbetar med våra plotthundar och hittills har det gått bra, berättar Remi Olsen, som just flyttat med fru, barn och 17 hundar till Smedsbyn.

– Det är 86 björnar kvar på tilldelningen i Norrbotten, så vi räknar med att jaga varje dag.

I fredags gjorde Remis stora stjärna plotthunden Mack ett mycket bra arbete som slutade med en fälld björn.

– Vi var i Narken, Tornedalen och hade nästan gett upp på morgonen. Men jag tänkte ta en sista chans och släppte Mack på frisök. Till slut hittade han ett svagt spår som han jobbade med i en timme. Sedan fick han tag på björnen som gick undan kanske 500 meter och sedan blev det ståndskall, berättar Remi.

Remis kompis Stian Pettersson, Norge, fick chansen att följa med Remi in på ståndet och han gjorde inget misstag och lyckades fälla björnen.

I fjol stod Mack själv bakom 13 fällda björnar och var med tillsammans med andra hundar på många fler.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur många han var med på, vi jagade en del tillsammans med Rasmus Boström. Mack var jätteduktig i fjol och vad jag sett hittills i år verkar han bara bli bättre. Han fungerar bra både i band och i frisök och vid ståndskallsarbetet, förklarar Remi.

– Nästa vecka när älgjakten börjar här i Norrbotten räknar vi med att det blir betydligt mer synobs, och jägarna får gärna ringa så kommer vi med björnhundar (+47 413 52 486), avslutar Remi.

I nästa nummer av Jaktjournalen kommer ett stort reportage med Remi Olsen, norrmannen som blivit björnjägare på heltid.

Norrmannen Remi Olsen,t h, har flyttat till Sverige för att jaga björn på heltid. Här med en björn som kompisen Stian Pettersson sköt för Remis Mack i fredags.
AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser