Rekordstort lodjur sköts i Vistträsk

Vistträsk (JJ) När Viktor Åkerlund, Älvsbyn, 21 år, sköt sitt första lodjur visade det sig att lon var tre kilo från det svenska rekordet och den näst största i landet.

De största rapporterade lodjuret som skjutits i Sverige vägde 34 kilo. Det näst största vägde 31 kilo och sköts av Viktor Åkerlund i Vistträsk den 2 mars.

Viktor jagade tillsammans med sin bror Emil och hundföraren Tony Kristofersson, Sjulsmark och hans stövartik Mimmi.

Viktor stod på pass när lodjuret kom i lugnt tempo och när den var på tio meters avstånd sköt Viktor. Han har bestämt sig för att stoppa upp lodjuret, skriver Piteå Tidningen.

Lodjursjakten pågår fram till april, och i hela Norrbotten får elva lodjur skjutas. I Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå nedanför odlingsgränsen är jakten slut efter att det tredje lodjuret sköts tisdag den 4 mars.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser