Rekordsnabb insamling för vargskadade Arja

Värmland (JJ) Stellafonden har under helgen samlat in 38 500 kronor till stövaren Arja som attackerades av varg. – Det var roligt, säger Arjas överraskade och tacksamme ägare, Kjell Larsson i Molkom.

Sofie Rockmyr i Stellafonden drog igång en insamling för Arja i Lördags. På ett och ett halvt dygn kom det in 38 500 kronor. Foto: Privat

Lördagen den 18 november släppte Kjell Larsson sjuåriga finnstövaren Arja i Brattfors.

– Hon letade på slag men hade inte hunnit få upp haren ännu. Jag hörde ett ilvrål, berättar Kjell.

Han sprang mot platsen där han hörde hunden skrika och sköt varningsskott i luften och skrek.

Kjell hittade sin hund svårt biten och paralyserad.

Trodde hunden var död

– Hon låg alldeles stilla och jag trodde först att hon var död. Men hon rörde på ögonen och då körde jag henne till djursjukhuset i Karlstad, berättar Kjell.

Därifrån blev det vidare transport till Strömsholms djursjukhus i Västmanland.

Arja är svårt biten i i halsen och huvudet och har bland annat förlorat hörseln på höger öra.

Vården i Karlstad kostade 28 000 kronor. I Strömsholm är summan uppe i 48 000 kronor.

– Jag var chockad och tänkte inte på veterinärkostnaderna. Huvudsaken för mig var att hunden ska bli återställd, säger Kjell Larsson.

Startade upprop på Facebook

Hans försäkringsbolag, Folksam, betalar max 25 000 kronor, minus självrisker. Dessutom förväntas länsstyrelsen bidra med 10 000 kronor.

Men det blir ändå drygt 40 000 kronor som Kjell Larsson tvingats lägga ur egen ficka.

Sofie Rockmyr sitter i Stellafondens styrelse och reagerade på Arjas och Kjells öde. Fonden, som startades för att hjälpa vargskadade hundar, drog igång ett upprop på Facebook i lördags.

– Det exploderade med människor som ville skänka pengar. På ett och ett halvt dygn kom det in 38 500 kronor och de kommer vi att överlämna till Kjell kommande helg, berättar Sofie Rockmyr.

Kjell fick hämta hem Arja från Strömsholm i onsdags. Hur det slutar med henne är ännu oklart.

– Jag har i alla fall kunnat gå ut och rasta henne. Men hon kommer aldrig mer att höra på höger öra igen, berättar Kjell Larsson.

Kjell hoppas att hans finnstövare Arja ska få jaga igen. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser