Annons
Rekordmånga vargar i Jämtland - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan varg
Ansökningarna om skyddsjakt på varg kommer sannolikt att dugga tätt i Jämtland den närmaste tiden. Sex, kanske sju vargar utöver det halva revir som delas med Gävleborg, uppehåller sig i länet. Foto: Gettyimages, montage
Rekordmånga vargar i Jämtland
En ansökan om skyddsjakt hittills

Det är just nu rekordmånga vargar som rör sig i Jämtland. En av dem är en invandrare från Norge, som betraktas som genetiskt värdefull och som den drabbade samebyn vill ha skyddsjakt på.

– Vi har fått DNA-svar som visar att vi har sex olika vargar som rör sig i länet – förutom vargarna i reviret Krokvattnet som vi delar med Gävleborg. Vi väntar också på ett DNA-svar till – det kan vara sju vargar utöver revirvargarna, berättar Nicklas Rumm, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Företrädare för Tåssåsens sameby lämnade för fem dagar sedan in en ansökan om skyddsjakt på en av vargarna – en så kallat genetiskt viktig varg som vandrat in från Norge. Det är en avkomma efter en varg som uppges ha vandrat in från Finland-Ryssland.

”Livsfarligt”

– Den jagar ren och sprängde renhjorden för några dagar sedan. Nu har det kommit mellan tre och sju decimeter pudersnö, så det är livsfarligt att försöka åka ut med skoter och se var den uppehåller sig. Man ser inte vad som ligger under snön, berättar Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.

Att använda helikopter är enda alternativet för samebyn för att få en överblick över renar och vargar.

– Det kostar 7.000 kronor timmen och det har vi inte råd med. Om det sedan blir skyddsjakt, så kostar den helikoptern 8.000 kronor i timmen, säger Nicklas Johansson.

”En djävla oro”

Nicklas Rumm på länsstyrelsen håller för sannolikt att det kommer att lämnas in ansökningar om skyddsjakt på samtliga vargar som rör sig Jämtland och utanför reviret Krokvattnet.

– Det ligger i farans riktning eftersom vi nu kommit in i en period när renarna kommer ned i områdena där vargarna håller till. De är främst i skogslandskapet från Östersund och söder- och österut, säger Nicklas Rumm.

Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby förmedlar en närmast uppgiven känsla.

– Det skapar en djävla oro att veta att vargen är i området där vi har 1.500-2.000 renar. Och det är samma scenario år ut och år in, säger Nicklas Johansson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!