Rekordhög älgavskjutning i norr

Luleå (JJ) Aldrig tidigare har så många älgar skjutits i Norrbotten som under föregående jaktår. Totalt fälldes 12 870 älgar vilket är fler än under älgexplosionen på 1980-talet början.

Förra jaktåret sköts rekordmånga älgar i Norrbotten. Arkivfoto: Roger C Åström

– I stora drag kan man väl säga att det är skjutet alltime-high. Det har aldrig skjutits så mycket älg som i fjol, säger Björn Sundgren, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent.

Att det skjutits rekordmycket älg kan låta märkligt för enskilda jaktlag som inte lyckades fylla sina kvoter. Inte minst för jägarna vid kusten. Den stora avskjutningen har märkts av i Tornedalen och Malmfälten.

Jägareförbundet ser en positiv trend i statistiken. En ökande andel älgkalvar har skjutits i förhållande till de vuxna. Totalt fälldes 12 870 älgar. Av dem var 5 646 kalvar.

Jägareförbundet kan därför inte ge en generell åsikt på om de vill att avskjutningen ska öka eller minska.

– I det ena hörnet kan det finnas utrymme för att öka avskjutningen men inte i det andra.

Fler älgar sköts under fjolårets älgjakt än föregående år ovan odlingsgränsen. Men de som fälls är allt mindre och yngre.

Roger Ögren är jägare och med i förvaltningsgruppen för älgförvaltningsområde 1, som täcker in Kiruna och Gällivare kommuner ovan odlingsgränsen. Under fjolårets jakt hade området tilldelats drygt 1 200 vuxna och lika många kalvar. Avskjutningen låg på 1 101 respektive 800, vilket är fler än man sköt under 2014 års jakt.

Även när det gäller kalvarna har man skjutit fler i år.

– Skogsbolagen är på oss att vi måste skjuta mer kalvar så att det inte finns kalvar i vinterstammen.

Storleken på älgarna har förändrats. Utifrån egna observationer och kontakter med slakterier så menar Roger Ögren att de som skjuts blivit betydligt mindre de senaste åren.

– Älgarna är yngre och mindre, det handlar om väldigt få 300-kilosälgar, som annars är brukligt. Vi måste börja tänka på vad vi skjuter, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser