Ökad licensjakt trots 43 skyddsjagade björnar

Trots att 43 björnar fällts i skyddjakter kommer licensjakten på björn att öka i Västerbotten jämfört med ifjol. Orsaken är att björnstammen ökat i länet.
25 björnar får fällas i Västerbotten när björnjakten startar den 21 augusti. Foto: Roger C Åström.

25 björnar får fällas i Västerbotten när björnjakten startar den 21 augusti. Foto: Roger C Åström.

25 björnar får fällas vid årets licensjakt på björn i Västerbottens län. Höstens spillningsinventering visar preliminärt att det finns 359 björnar i Västerbottens län. Eftersom Länsstyrelsen har ett lägre förvaltningsmål har man därför beslutat om ökad licensjakten jämfört med ifjol. Det trots att 43 björnar fällts vid skyddsjakter i länet den gångna våren.

– Utifrån analysresultaten är det sannolikt att vi hösten 2019 hade en bra bit över 400 björnar. Målsättningen har varit att minska björnstammen till 350 individer och vi kan nu konstatera att jaktuttaget de senaste fem åren inte har räckt till. Uppenbarligen har förökningstakten varit högre än beräknat. Sannolikt fanns det även en del invandring av björn från Jämtland och Västernorrland, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen till tidningen Norran.

Jakten startar 21 augusti. Fälls de tilldelade licensjaktsbjörnarna kommer årets avskjutning vara den högsta i länet sedan 1856, skriver Norran.

Lars-Ola Marakatt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼