Reidar sköt sitt livs älg

Reidar Hansen sköt sitt livs älg i lördags. – Jag lämnade korven på elden och sprang efter hund och älg, berättar Reidar och skrattar högt.

Älgens hjärta vägde 3,6 kilo vilket visar att slaktvikten låg kring 360 kilo. Foto: Privat

Det var vid jakt i Morjärv i Kalix som det där magiska ögonblicket plötsligt blev verklighet för Reidar Hansen.

– Hunden kom fram till passkedjan men hade inte tag i någon älg. En passkytt sa att han skulle försöka få hunden att leta vidare. Plötsligt började den skälla bakom ryggarna på oss, berättar Reidar Hansen.

Reidar Hansen med sin jätteälg.

Älgen kom rakt emot passkedjan och en passgranne ropade på radion att Reidar skulle passa upp.

– Det hörde nog älgen för den kom rakt på mig med bredsidan emot. Jag sköt först ett skott och älgen gick sakta iväg. Då lämnade jag korven på elden och sprang efter både hund och älg och kunde skjuta ett skott till, berättar Reidar.

360 kilo slaktad

Det visade sig vara en udda 18-taggare med ett mycket vackert horn som fallit.

– Hjärtat vägde 3,6 kilo och jaktledaren säger att det är den största älg som skjutits här sedan 1983. Jag har aldrig skjutit en så stor älg någon gång och ser det som en 50-årspresent i förskott, säger Reidar.

Jaktjournalen har tidigare uppmärksammat att hjärtats vikt ger en relevant uppgift om slaktvikten på en älg. Formeln är hjärtats vikt gånger 100 och då ska Reidars älg alltså ha vägt kring 360 kilo slaktad.

Dock skall fettet kring hjärtat skäras bort före vägning.

Vad sa jaktkompisen som stötte älgen till dig?

– Han hade nog svårt att sova natten efter, svarar Reidar och skrattar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Två skott med 6,5 x 55 fällde den stora tjuren.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼