Regler för framtida vildsvinsjakt tar form

Svenska Jägareförbundet välkomnar regeringens beslut idag för att främja en god vildsvinsförvaltning.

Vildsvinen är det däggdjur som ökar mest i Sverige och nu har stammen passerat 100 000 djur.

Idag presenterar Jägareförbundet tillsammans med LRF, Kennelklubben, Jordägareförbundetet och Yrkesjägareföreningen, nya åtgärder som ska komma tillrätta med den ökande vildsvinsstammen.

– Nu kommer fler att kunna äta nyttigt och gott vildsvinskött, när försäljningen av vildsvinskött kan komma att förenklas, konstaterar Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet som läst regeringens beslut idag.

– Det är bra att regeringen gett tydliga uppdrag till oss berörda parter eftersom vildsvinen är ett nytt djur i den svenska faunan som aktivt måste förvaltas, fortsätter Torsten Mörner. Framför allt kommer beslutet att tillåta fast belysning som hjälpmedel för jakt vid åtel, att underlätta jakten.

Jägareförbundet får bland annat uppdrag att utarbeta en nationell policy för utfordring och åtling och utforma rekommendationer för vildsvinsjakt.

Idag pågår ett seminarium på Öster Malma, Svenska Jägareförbundets huvudkontor, där många nya råd för framgångsrik vildsvinsförvaltning presenteras. På seminariet presenteras till exempel ny statistik, både vad gäller antal och utbredning, jordbruksskador och trafikolyckor.

Jägareförbundet ser positivt på att regeringen delar ut uppdrag till Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Statens Jordbruksverk, även om det är på den lokala nivån som den praktiska förvaltningen sker.

– Julgrisen är förhoppningsvis ett vildsvin framöver, hoppas Torsten Mörner.Läs mer i kommande nummer av Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser