Annons
Regeringen tillåter licensjakt på gråsäl – forskare välkomnar beslut | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan gråsäl
Nu ska gråsälen i Östersjön förvaltas via licensjakt. Foto: Getttyimages
Regeringen tillåter licensjakt på gråsäl - forskare välkomnar beslut
Det blir licensjakt på gråsäl i Östersjön. Det har regeringen beslutat. Jakten ska bidra till ett ökat skydd för Östersjötorsken.
– En del av problemet är att det finns väldigt mycket gråsäl. De sprider parasiter, man äter samma föda, säl äter väl också torsk till viss del, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till TT. Säljaktsfrågan har i flera år varit en het potatis. Naturvårdsverk och forskare är positiva till att sälarna kan förvaltas genom jakt men politikerna som ägt frågan har hittills inte velat ta steget att införa licensjakt. I stället har det årligen beslutats om skyddsjakt på de tre sälarterna. Skyddsjakten har mötts av en del skepticism bland jägarna eftersom reglerna som styr jakten varit omfattande och gjort skyddsjakten svår att bedriva.

Välkomnar beslut

Sven-Gunnar Lunneryd, biolog och forskare som i många år följt sälstammarnas utveckling längs våra kuster välkomnar beslutet. – Vår svenska yrkesfiskarflotta i Östersjön tar upp mindre torsk än sälen gör i dag. I mars i år var endast sex procent av kvoten upptagen. Men Sven-Gunnar Lunneryd är fortfarande lite reserverad. – Vi får se vad det här beslutet mynnar ut i. Det är viktigt att det inte bara blir en papperskonstruktion. Jag är väldigt nyfiken på hur förvaltningsmodellen ska se ut och om även vikare och knubbsäl kommer inrymmas i den, säger han. Regeringens beslut följer efter rekommendation havsforskningsrådet Ices nyligen släppte. – Vi väljer nu att vara väldigt offensiva och driva på väldigt tydligt med förhoppning och tro om att vi kommer få med oss de andra länderna, säger Jennie Nilsson till TT.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!