Regeringen tillåter licensjakt på gråsäl – forskare välkomnar beslut

Det blir licensjakt på gråsäl i Östersjön. Det har regeringen beslutat. Jakten ska bidra till ett ökat skydd för Östersjötorsken.

Nu ska gråsälen i Östersjön förvaltas via licensjakt. Foto: Getttyimages

– En del av problemet är att det finns väldigt mycket gråsäl. De sprider parasiter, man äter samma föda, säl äter väl också torsk till viss del, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till TT.

Säljaktsfrågan har i flera år varit en het potatis. Naturvårdsverk och forskare är positiva till att sälarna kan förvaltas genom jakt men politikerna som ägt frågan har hittills inte velat ta steget att införa licensjakt. I stället har det årligen beslutats om skyddsjakt på de tre sälarterna.

Skyddsjakten har mötts av en del skepticism bland jägarna eftersom reglerna som styr jakten varit omfattande och gjort skyddsjakten svår att bedriva.

Välkomnar beslut

Sven-Gunnar Lunneryd, biolog och forskare som i många år följt sälstammarnas utveckling längs våra kuster välkomnar beslutet.

– Vår svenska yrkesfiskarflotta i Östersjön tar upp mindre torsk än sälen gör i dag. I mars i år var endast sex procent av kvoten upptagen.

Men Sven-Gunnar Lunneryd är fortfarande lite reserverad.

– Vi får se vad det här beslutet mynnar ut i. Det är viktigt att det inte bara blir en papperskonstruktion. Jag är väldigt nyfiken på hur förvaltningsmodellen ska se ut och om även vikare och knubbsäl kommer inrymmas i den, säger han.

Regeringens beslut följer efter rekommendation havsforskningsrådet Ices nyligen släppte.

– Vi väljer nu att vara väldigt offensiva och driva på väldigt tydligt med förhoppning och tro om att vi kommer få med oss de andra länderna, säger Jennie Nilsson till TT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼