Regeringen backar om vargjakt

Stockholm (JJ) Regeringen har beslutat att införa försöksområden där jägare ska ges möjligheten att försvara sina jakthundar mot vargar.

Regerings beslut om paragraf 28 innebär att tamdjursägare får möjligheten att försvara sina djur innan vargen gått till angrepp. Den stora debatten har gällt möjligheten för tamdjursägare och jägare att skydda sina djur mot varg när djuren vistas utanför inhägnat område.
Regeringen aviserar att det ska skapas regionala försök i rovdjurstäta områden där tamdjursägare och hundägare ska ges ett större ansvar.
Det är fortfarande oklart om hur reglerna för denna jakt ska utformas. Huvudfrågan är om tamdjursägare och hundägare ska ges möjligheten att skydda sina djur mot varg innan vargen gått till anfall. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist lovar att ett regelverk ska vara klart inom kort. Regeringen har även tillsatt förre LRF-ordföranden Hans Jonsson som ska utreda rovdjursstammarnas utveckling och den framtida rovdjurspolitiken.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser