Referat: "Ska huvudvittnet tvingas vittna?" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
4 månader sedan Karl Hedin
Karl Hedin möter medieuppbådet i Västmanlands tingsrätt efter den första rättegångsdagen och pekar på att hela rättsfallet hänger på det kvinnliga huvudvittnet, som inte var med i rättssalen trots att hon själv är åtalad. Foto: Anders Ljung
Referat: "Ska huvudvittnet tvingas vittna?"

Karl Hedin intervjuas i tingsrättens aula efter den första rättegångsdagen. Han håller handen på handtaget till sin rullbara resväska och säger att hela fallet bygger på det kvinnliga huvudvittnet, som inte är trovärdigt.
– Hon är sjuk och inte här. Åtalet är obefogat, sammanfattar han, rapporterar Anders Ljung, Jaktjournalens reporter på plats, efter första rättegångsdagen.

Den 50-åriga kvinnan var inte med i rättssalen, trots att hon själv är åtalad för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott, för att hon tillhandahöll plastpåsarna som 52-åringen vägde upp giftet karbofuran i.

När medieuppbådet börjar gå in på detaljerade frågor säger Karl Hedin korthugget:

– Läs min bok!

Nej, Karl Hedin är inte speciellt förtjust i hur traditionella medier i början behandlade hans fall i samband med häktningen. Det märks även idag.

”Det mest konkreta…”

Men för att summera den första rättegångsdagen står det redan klart att Karl Hedin har ett stort övertag mot åklagaren Lars Magnusson. Det är skriande brist på konkreta bevis. Det gäller både att varg har dödats, och att det har gjorts försök att döda varg illegalt.

Det mest konkreta är att det hittats gift hemma hos den tilltalade 52-åringen som kanske skulle användas för att försöka ta kål på vargar.

Åklagaren ägnade lång tid åt att läsa högt ur kvinnans brev med olika turer. Det gjorde han för att visa hur mycket hon svängt fram och tillbaka och att det då gäller att tro på hennes första påståenden om giftanvändning och illegal jakt på lodjur och varg.

Att det hittats blod från fyra olika lodjur, som inte registrerats som legalt fällda, visar att kvinnans berättelser om illegal jakt stämmer, resonerar Lars Magnusson.

Inget åtal om illegal lodjursjakt

Märk väl att ingen är åtalad för illegal jakt på lodjur. Lodjursblodet i fällor, på knivar och jaktbyxor handlar bara om rätten ska se på kvinnan som trovärdig eller inte.

Sven Severin, Karl Hedins, advokat drämde till med att hela rättsfallet bygger på att kvinnan misstänks ha sett till att 52-åringen misshandlats. Hon misstänkts även ha beställt att han skulle mördas, vilket är föremål för en återupptagen polisutredning om stämpling till mord.

Rättens ordförande, David Viktorsson Harrby, har redan tidigare bestämt att den misstänkta stämplingen till mord inte ska avgöras när det gäller rättegången om de misstänkta grova jaktbrotten.

Flera gånger under den första rättegångsdagen märktes hur frustrerad han var över att inte kvinnan fanns på plats i rättssalen och kanske inte heller kommer att vara det under den fortsatta rättegången, som kan pågå i fem dagar till.

Med tanke på vad som hittills kommit fram är den stora frågan: Vill rättens ordförande genomdriva att huvudvittnet tvingas till rättegången trots att vederbörande inte uppges klara det?

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!