Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Italien har många tillverkare av hagelvapen som inte är så välkända utanför landet. Tillverkare som lyckas sälja sin produktion inom landets gränser. Redolfi Armi tillhör delvis dessa vapentillverkare. Det finns all anledning att påstå att detta kommer att ändras radikalt.
Tillverkningen startades av Arturo Redolfi 1922. Efter kriget började Arturo arbeta i det berömda vapenlaboratoriet för Lorenzotti & Faverzani i Brescia. Här lärde sig Arturo vapensmidet från grunden och tekniskt komplicerade vapen växte fram.
Under 1960-talet startades en egen tillverkning med namnet RA, Redolfi Arturo. Hela produktionen såldes lokalt till hängivna jagare och skyttar. Under 1980-talet ändrades produktionen från hagel till räfflade vapen för att tillgodose behovet av studsare för vildsvinsjakt.
Omkring år 2000 utökades företaget och man började sälja kläder, ammunition och andra jakttillbehör. 2010 gjordes stora investeringar i CNC maskiner och produktionen kunde ökas så att även marknaden utanför Italien kunde få tillgång till Redolfi Armi.
Enligt leverantören Gyttorp är företaget mycket lyhörda för köparens önskemål och EOS kommer att följas av fler nyheter.

Första intrycket

Första intrycket är alltid mycket viktigt även när det gäller vapen. Redolfi EOS är ett elegant men ändå ett kraftfullt hagelvapen. Hygglig valnöt, bra nätskärning och snygg gravyr med ”guldinläggningar”. De första anläggningarna faller också på plats på ett trevligt sätt.
Det känns som Redolfi EOS är mera gedigen än de turkiska vapen som passerat testbänken de senaste åren, även om dessa vapen har klarat sig bra vid granskningen.

Choker

Redolfi EOS Steel levereras med fem choker och chokenyckel. Allt paketerat i en plastkoffert av enklare snitt. Chokerna har markeringar för trångborrningsgrad men saknar tillverkarens beteckningar. Det kan indikera att det är egen produktion. Chokerna levererade jämna och bra träffbilder.

Kolv i valnöt

Redolfi EOS Steel har en välarbetad kolv i valnöt. Ingen högre grad men väl putsad och oljad. Nätskärningen är lite grovhuggen men ger å andra sidan mycket bra grepp. Man har valt att nätskära en liten panel på kolvhalsen bakom säkringstangenten. Vad detta skulle vara bra till har jag inte kunnat räkna ut. Det stör inte bilden på något sätt men till vad?
Pistolgreppet har en diskret handutfyllnad som ger ett bekvämt grepp. Kolvmåtten är standardmått, 37 cm från avtryckare till bakkappa. I paketet ingår en extra bakkappa som är 11 mm tjock. Den monterade bakkappan är 20 mm och dämpar rekylen på ett mycket bra sätt.
Framstocken är generöst tilltagen och ger ett utmärkt grepp.

Låda och mekanism

Lådan har snyggt rundade linjer som gör att hela vapnet ser elegant ut. Insidan har generellt sett väl arbetade detaljer. Mekanismen är mekanisk med automatsäkring.
Val av vilken pipa som avfyras först sker med säkringstangenten som förs i sidled i likhet med många andra tillverkare. Automatsäkringen aktiveras när piporna bryts via en ståltapp som styrs av en detalj i framstocken.
Hanarna är relativt stora och har djupa upphak men även extra upphak som säkerhet. Hanarna drivs av spiralfjädrar.
Avfyringsmekanismen har tyvärr ganska rejält släp. Nu spelar det kanske inte så stor roll när det gäller ett hagelgevär men det är ändå lite irriterande.

Låsning

Piporna hänger på två tappar i lådan. Det liknar mycket Berettas upphängning. Det ser ut som om det skulle gå att pressa ut tapparna och byta om det skulle bli glapp.
Låsningen sker med en bred underliggande regel som är konad så att den självjusterar. Hela mekanismen känns väldigt italiensk. Väl beprövad och väl fungerade.

Pipor

Piporna är 70 cm och borrade för 12/76. De har en djupsvart färg som ser motståndskraftig ut. Piporna har hel mellanspång och en ventilerad sju millimeter bred spång med ett rött syntetkorn. Spången har en reflexfri huggen yta. Ett par serier på trappbanan fungerade väl. Redolfi EOS Steel har mycket bra balans och upplevs lugn att skjuta med. Bakkappan dämpar rekylen bra.

Sammanfattning

Den som funderar på att köpa ett nytt hagelgevär bör definitivt titta på Redolfi EOS. Det finns Light, Steel och Sporting att välja mellan. Till detta kommer en Special Duck med 12/89 och 81 cm pipor. Prislappen är tilltalande, Light 13 995 kr, Steel 11 925 kr och Sporting 14 235 kr då med justerbar kolvkam.
Ett välgjort vapen med tilltalande gravyr och nätskärning som levereras med fem choker i en enkel plastkoffert.

 

Faktaruta

Modell: Redolfi EOS Steel.
Kaliber:  12/76.
Piplängd: 70 cm.
Säkring: På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.
Vikt: 3,1 kg.
Choker: Fem choker.
Pris: 13 995 kr. Specialerbjudanden kan förekomma.
Generalagent: Gyttorp.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼