Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel.

6 personer:

1 kg utskuren rådjurssadel

Marinad:

1 dl fin rapsolja
2 skivade vitlöksklyftor
½ dl chilisås
2 msk mörk balsamvinäger
3 msk flytande honung
½ dl whisky

Tillbehör:

½–1 kg fin mandelpotatis
flingsalt
1 knippe färsk grön sparris
1 liten bit parmesanost

Gör så här:

Putsa bort alla hinnor på sadeln och marinera den hel i minst fyra timmar. Grilla den därefter försiktigt för att behålla köttsaften. Beräknad grilltid är cirka 5–7 minuter.

Koka mandelpotatisen med skal tills den nästan är färdig. Låt den svalna något.

Dela potatisarna på mitten och lägg på grillen i några minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Strö över lite flingsalt vid servering.

Koka sparrisen någon minut och skölj av i kallt vatten. Grilla den färdig. Strimla lite parmesanost och strö över vid servering. Mums.

Vintips:

Fint viltkött förtjänar också ett bra vin. Månadens val blir Castelmare som är producerat på Amarone della Valpolicella. Ett kryddigt vin med nyanserad smak av mörka körsbär, choklad, russin och kryddnejlika. Passar alldeles utmärkt till vilt och gärna grillat. Alkoholhalten är 15% och sockerhalten 9 g/l. Säljs i flaska på 750 ml och är försluten med naturkork. Nr: 75707. Pris: 169 kr.

Öltips:

Sigtuna Saison är ett Belgiskt inspirerat al som är nytt på Systembolagets hyllor. Ölen har en humlearomatisk smak med tydlig beska. Råvaror är korn-, vete- och havremalt, samt humle. Alkoholhalten är 4,9% och säljs i 330 ml flaska. Nr: 1274. Pris: 23:90.

 

 

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser