Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel.

6 personer:

1 kg utskuren rådjurssadel

Marinad:

1 dl fin rapsolja
2 skivade vitlöksklyftor
½ dl chilisås
2 msk mörk balsamvinäger
3 msk flytande honung
½ dl whisky

Tillbehör:

½–1 kg fin mandelpotatis
flingsalt
1 knippe färsk grön sparris
1 liten bit parmesanost

Gör så här:

Putsa bort alla hinnor på sadeln och marinera den hel i minst fyra timmar. Grilla den därefter försiktigt för att behålla köttsaften. Beräknad grilltid är cirka 5–7 minuter.

Koka mandelpotatisen med skal tills den nästan är färdig. Låt den svalna något.

Dela potatisarna på mitten och lägg på grillen i några minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Strö över lite flingsalt vid servering.

Koka sparrisen någon minut och skölj av i kallt vatten. Grilla den färdig. Strimla lite parmesanost och strö över vid servering. Mums.

Vintips:

Fint viltkött förtjänar också ett bra vin. Månadens val blir Castelmare som är producerat på Amarone della Valpolicella. Ett kryddigt vin med nyanserad smak av mörka körsbär, choklad, russin och kryddnejlika. Passar alldeles utmärkt till vilt och gärna grillat. Alkoholhalten är 15% och sockerhalten 9 g/l. Säljs i flaska på 750 ml och är försluten med naturkork. Nr: 75707. Pris: 169 kr.

Öltips:

Sigtuna Saison är ett Belgiskt inspirerat al som är nytt på Systembolagets hyllor. Ölen har en humlearomatisk smak med tydlig beska. Råvaror är korn-, vete- och havremalt, samt humle. Alkoholhalten är 4,9% och säljs i 330 ml flaska. Nr: 1274. Pris: 23:90.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser