Viltjärpar med frasig rösti och gräddsås

Foto: Olof Abrahamsson

Färs gör succé i de flesta sällskap. Så lätt att variera och servera med olika tillbehör. Här bjuder vi på rätter som alla kan laga på mindre än en timme!

4 pers

ca 30 min

600 g viltfärs
1 dl ströbröd
1 ägg
2–3 msk riven gul lök
1 dl vatten
salt och peppar
smör till stekning

Gräddsås

3 dl kalvbuljong
2 dl grädde

Rösti

5 potatisar
2 morötter
2 rödbetor

Gör så här:

Blanda färsen med ströbröd, ägg, riven lök och vatten i en bunke. Salta och peppra. Tillsätt lite mer vatten om färsen känns för fast. Forma färsen till järpar.

Skala potatis, morot och rödbetor. Riv dem på rivjärnets grova sida direkt ner i en bunke. Blanda ytterst lite så att rödbetornas färg inte tar över.

Stek järparna i lite smör på medelvärme tills de får fin färg runtom. Koka ur pannan med buljongen och grädden. Koka ihop tills såsen tjocknat något. Salta och peppra.

Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg de rivna rotfrukterna i små högar i pannan och stek på låg värme, 3–4 minuter på var sida. Salta och peppra.

Servera järparna med röstin, såsen och en enkel sallad.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼