Viltjärpar med frasig rösti och gräddsås

Foto: Olof Abrahamsson

Färs gör succé i de flesta sällskap. Så lätt att variera och servera med olika tillbehör. Här bjuder vi på rätter som alla kan laga på mindre än en timme!

4 pers

ca 30 min

600 g viltfärs
1 dl ströbröd
1 ägg
2–3 msk riven gul lök
1 dl vatten
salt och peppar
smör till stekning

Gräddsås

3 dl kalvbuljong
2 dl grädde

Rösti

5 potatisar
2 morötter
2 rödbetor

Gör så här:

Blanda färsen med ströbröd, ägg, riven lök och vatten i en bunke. Salta och peppra. Tillsätt lite mer vatten om färsen känns för fast. Forma färsen till järpar.

Skala potatis, morot och rödbetor. Riv dem på rivjärnets grova sida direkt ner i en bunke. Blanda ytterst lite så att rödbetornas färg inte tar över.

Stek järparna i lite smör på medelvärme tills de får fin färg runtom. Koka ur pannan med buljongen och grädden. Koka ihop tills såsen tjocknat något. Salta och peppra.

Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg de rivna rotfrukterna i små högar i pannan och stek på låg värme, 3–4 minuter på var sida. Salta och peppra.

Servera järparna med röstin, såsen och en enkel sallad.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så uppskattar du älgens vikt – utan att väga hela kroppen

Vad väger älgen? En fråga som är mycket vanlig när jägarna transporterat den fällda älgen till slakteriet och slakten ska starta. Eftersom älgen ska hänga för mörning före styckning kan det vara svårt att väga hela älgen. Men det finns knep för att uppskatta vikten utan att väga hela älgen.

Reidar sköt sitt livs älg

Reidar Hansen sköt sitt livs älg i lördags. – Jag lämnade korven på elden och sprang efter hund och älg, berättar Reidar och skrattar högt.
ANNONS ▼

Annonser