Viltjärpar med frasig rösti och gräddsås

Foto: Olof Abrahamsson

Färs gör succé i de flesta sällskap. Så lätt att variera och servera med olika tillbehör. Här bjuder vi på rätter som alla kan laga på mindre än en timme!

4 pers

ca 30 min

600 g viltfärs
1 dl ströbröd
1 ägg
2–3 msk riven gul lök
1 dl vatten
salt och peppar
smör till stekning

Gräddsås

3 dl kalvbuljong
2 dl grädde

Rösti

5 potatisar
2 morötter
2 rödbetor

Gör så här:

Blanda färsen med ströbröd, ägg, riven lök och vatten i en bunke. Salta och peppra. Tillsätt lite mer vatten om färsen känns för fast. Forma färsen till järpar.

Skala potatis, morot och rödbetor. Riv dem på rivjärnets grova sida direkt ner i en bunke. Blanda ytterst lite så att rödbetornas färg inte tar över.

Stek järparna i lite smör på medelvärme tills de får fin färg runtom. Koka ur pannan med buljongen och grädden. Koka ihop tills såsen tjocknat något. Salta och peppra.

Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg de rivna rotfrukterna i små högar i pannan och stek på låg värme, 3–4 minuter på var sida. Salta och peppra.

Servera järparna med röstin, såsen och en enkel sallad.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser