Viltfärsbiffar med lingon

Foto: Olof Abrahamsson

Foto: Olof Abrahamsson

6 portioner

40 minuter

Färsbiffar:

750–800 g finmald viltfärs
3 äggulor
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
smör till stekning

Sky:

1 msk kalvfond
2 dl vatten
ca 50 g smör

Ugnspotatis:

1,2 kg potatis och rotfrukter (potatis, morötter, palsternackor)
olja
1 knippe färsk timjan

Till servering:

lingon

Gör så här:

  1. Skrubba potatis och ansa rotfrukter. Skär dem i mindre bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Ringla över olja och blanda lätt. Salta och peppra. Ugnsrosta i 225°, ca 25 min eller tills de har fått fin färg och är genomstekta.
  2. Färs, ägg och grädde ska vara väl kylt. Rör ihop äggulor och grädde. Lägg färsen i en skål, blanda ner kryddor och gräddblandningen lite i taget till smidig färs. Bearbeta inte för länge, då blir det trådigt.
  3. Forma biffar och stek dem i smör några min på varje sida. De ska vara precis genomstekta.
  4. Hetta upp kalvfond och vatten i pannan som biffarna stektes i och smält smöret i den. Servera färsbiffarna med rostade potatis och rotfrukter, rårörda lingon och sky.
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼