Vildsvinsköttbullar med pasta

Det ska vara drag i köttbullarna. I alla fall om Pernilla Larsson, Järna, får bestämma. Hemma på gården söder om Södertälje både jagas och serveras vildsvin regelbundet. Pernillas köttbullsrecept brukar tillagas när vänner kommer på besök.
Jättegott, lycka till!

500 g köttfärs av vildsvin
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk dijonsenap
1 msk chilisås
1 msk worchestersås
1 msk oregano
salt och peppar
2 msk olja

Sås:
2 burkar krossade tomater
½ dl rödvin
½ gul lök
1 tsk strösocker
1 msk oregano el basilika (torkad)

300 g pasta
150 g riven ost

Gör så här:

Blanda färs med finhackad gul lök och vitlök, dijonsenap, chilisås, worchestersås, oregano salt och peppar.

Rör ihop till en slät smet och forma till ca 30 köttbullar. Lägg köttbullarna på en bakpapperstäckt plåt och grilla dem i ca 12 minuter tills de fått fin färg.

Lägg lite folie i botten på ugnen el en plåt för att slippa dropp i ugnen. Vänd köttbullarna ibland för en jämnare färg.

Värm oljan till såsen och låt löken fräsa lite försiktigt. Tillsätt krossade tomater, vin, socker samt oregano. Sjud såsen i ca 15 minuter och smaka eventuellt av med mera kryddor.

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Slå av vattnet och häll över pastan i en ugnssäker form. Blanda ner köttbullar och sås och rör runt i pastan.

Toppa med riven ost och gratinera i ugnen i 225° i ca 20–25 minuter.

vin.jpgVINTIPS:
Fox Creek Red Baron
Ett mycket fruktigt vin som är som gjort för kryddstarkt viltkött. Det australiensiska vinet från McLaren Vale har en fatkaraktär med inslag av björnbär, svarta vinbär, kaffe, vanilj, örter och laktrits. Råvarorna är 98 % shiraz och 2 cabernet sauvignon. Alkoholhalten är 14,5 % och bör serveras vid cirka 18°.
Nr: 2194. Pris: 109 kr.

öl.jpgÖLTIPS:
Fuller´s India Pale Ale
En engelsk ale som har en tydlig beska och passar alldeles utmärkt till viltkött. Smaken är nyanserad, fruktig och med inslag av apelsinmarmelad, rågbröd, farinsocker och örter. India Pale Ale säljs i 500 ml flaskor och alkoholhalten är 5,3 %.
Nr: 1518. Pris: 23:90 kr.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser