Vildsvinsgryta för finsmakare!

Ferinarian är det korrekta namnet på en person som företrädelsevis bara äter viltkött. Arkivfoto: Holger Nilsson

Enligt gammal kinesisk matfilosofi ska ingrediensernas konsistens ge kontrast, medan formen och storleken på ingredienserna ska vara lika. Fläskflottet som man steker i ger grisköttskaraktären till grytan.

– Det vita vinet ger en fin syrlighet som bryts av lökens sötma. Grytan kräver lite arbete, men resultatet är väl värt besväret. Det hävdar månadens receptskrivare, Lars Thorén, Slöinge, och vi på redaktionen kan bara hålla med. En favorit i repris. Supergott!

8 personer:

1 kg grytbitar av vildsvin, gärna från bog, lägg eller skinka
5 hg rimmat sidfläsk i skivor, gärna fett och lättsaltat
5 hg rödlök, gärna stor och grov (ej färsk lök)
salt och vitpeppar
ev lite olivolja till stekning
1–2 dl vitt vin
kalvfond
20-tal svarta och urkärnade kalamataoliver

 

Gör så här:

Skär bort svålen från det rimmade fläsket och spara den. Skär fläskskivorna i bitar, 2×2 cm. Stek fläsket knaprigt i stekpanna. Lägg över med hålslev i en skål och ställ åt sidan, den behöver inte varmhållas. Spara fläskflottet.

Skär rödlöken i bitar, 2×2 cm. Smält rödlöken i fläskflottet, men behåll krispigheten i löken. Lägg sedan över rödlöken med hålslev till en ny skål.

Salta och peppra grytbitarna och bryn i omgångar med flottet i pannan. Räcker inte flottet så ta lite olivolja. Var försiktig med saltet då fläsk och fonder är salta. Lägg sedan över i en gryta.

Tillsätt vin, fond och fläsksvålen. Vin och fond ska täcka köttet.

Koka till mörhet, ta sedan bort fläsksvålen före servering.

När grytan värms omedelbart före servering tillsätts det stekta fläsket, rödlöken och urkärnade oliver.

Smaka av med salt och vill man öka konsistensen på skyn kan man använda arrowrot. Serveras med kokt mjölig potatis eller pasta, t ex penne eller strozzapreti. Även risnudlar rekommenderas.

 

Vintips: Rosemount Little Berry GSM 2014

RosmountPassar utmärkt till en mustig vildsvinsgryta. Vinet kommer från Australien och är fruktigt och smakrikt. Tillverkat av grenache, syrah och mourvèdre som bjuder på en mjukt aromatisk fruktdoft. Alkoholhalt 14,5 %. Säljs i 750 ml flaska med skruvkork. Nr: 6269. Pris: 99 kr.

 

Öltips: Napa Smith Organic IPA

Napa SmithRekommenderas definitivt till smakrika rätter som vildsvinsgryta. Ett amerikanskt öl med en kraftig humlearomatisk smak och påtaglig beska. Här finns även inslag av pomerans, dadlar, ljus sirap, aprikos, örter och laktris. Passar även som sällskapsdryck. Alkoholhalen är 7 %. Säljs i flaska på 355 ml. Ekologisk. Nr: 1695. Pris: 25,90 kr.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼