Vildsvinsgryta för finsmakare!

Ferinarian är det korrekta namnet på en person som företrädelsevis bara äter viltkött. Arkivfoto: Holger Nilsson

Enligt gammal kinesisk matfilosofi ska ingrediensernas konsistens ge kontrast, medan formen och storleken på ingredienserna ska vara lika. Fläskflottet som man steker i ger grisköttskaraktären till grytan.

– Det vita vinet ger en fin syrlighet som bryts av lökens sötma. Grytan kräver lite arbete, men resultatet är väl värt besväret. Det hävdar månadens receptskrivare, Lars Thorén, Slöinge, och vi på redaktionen kan bara hålla med. En favorit i repris. Supergott!

8 personer:

1 kg grytbitar av vildsvin, gärna från bog, lägg eller skinka
5 hg rimmat sidfläsk i skivor, gärna fett och lättsaltat
5 hg rödlök, gärna stor och grov (ej färsk lök)
salt och vitpeppar
ev lite olivolja till stekning
1–2 dl vitt vin
kalvfond
20-tal svarta och urkärnade kalamataoliver

 

Gör så här:

Skär bort svålen från det rimmade fläsket och spara den. Skär fläskskivorna i bitar, 2×2 cm. Stek fläsket knaprigt i stekpanna. Lägg över med hålslev i en skål och ställ åt sidan, den behöver inte varmhållas. Spara fläskflottet.

Skär rödlöken i bitar, 2×2 cm. Smält rödlöken i fläskflottet, men behåll krispigheten i löken. Lägg sedan över rödlöken med hålslev till en ny skål.

Salta och peppra grytbitarna och bryn i omgångar med flottet i pannan. Räcker inte flottet så ta lite olivolja. Var försiktig med saltet då fläsk och fonder är salta. Lägg sedan över i en gryta.

Tillsätt vin, fond och fläsksvålen. Vin och fond ska täcka köttet.

Koka till mörhet, ta sedan bort fläsksvålen före servering.

När grytan värms omedelbart före servering tillsätts det stekta fläsket, rödlöken och urkärnade oliver.

Smaka av med salt och vill man öka konsistensen på skyn kan man använda arrowrot. Serveras med kokt mjölig potatis eller pasta, t ex penne eller strozzapreti. Även risnudlar rekommenderas.

 

Vintips: Rosemount Little Berry GSM 2014

RosmountPassar utmärkt till en mustig vildsvinsgryta. Vinet kommer från Australien och är fruktigt och smakrikt. Tillverkat av grenache, syrah och mourvèdre som bjuder på en mjukt aromatisk fruktdoft. Alkoholhalt 14,5 %. Säljs i 750 ml flaska med skruvkork. Nr: 6269. Pris: 99 kr.

 

Öltips: Napa Smith Organic IPA

Napa SmithRekommenderas definitivt till smakrika rätter som vildsvinsgryta. Ett amerikanskt öl med en kraftig humlearomatisk smak och påtaglig beska. Här finns även inslag av pomerans, dadlar, ljus sirap, aprikos, örter och laktris. Passar även som sällskapsdryck. Alkoholhalen är 7 %. Säljs i flaska på 355 ml. Ekologisk. Nr: 1695. Pris: 25,90 kr.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser