Tournedos på älgfilé

Lämna inte älgfilén till sist, ät den redan färsk och njut av tournedos på älgfilé. Det kan knappast bli bättre. Visst är det lätt att hamna i spariver när denna läckerhet från skogens konung hamnat i köttbacken. I värsta fall gömd längst ner i frysboxen. Men varför inte festa på älgfilén och redan nu fira att ännu en härlig jaktsäsong just startat.

6 personer
1,2 kg älgfilé
smör
salt
nymalen svartpeppar

Rödvinssås
2 schalottenlök
2 msk smör + en liten klick
2 msk råsocker
svartpeppar
3 dl mörk oxbuljong
2 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
2 msk maizena

etnico.jpgGör så här!
Putsa bort hinnor. Låt köttet bli rumstempere­rat före stekning. Skär filén i ca 5 cm breda bitar.
Fräs lite smör i stekpannan och lägg i köttbitarna. Bryn hastigt och sänk sedan värmen. Stek köttet en stund till på den lägre värmen. Kortare tid för mer rosa kött.
Vänd köttet och fräs på andra sidan med lite högre värme igen och sänk sedan temperaturen. Salta köttet. Mal över svartpeppar precis före servering. Servera gärna med gratinerade potatis­mos­toppar samt en rödvinssås.

Gör så här!(Rödvinssås)
Finhacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och nymalen peppar. Låt sockret smälta, späd med buljong, balsamvinäger samt vin. Koka i ca 15 min, sila och red sedan av såsen med maizena utrört i lite vatten. Avsluta med att tillsätta en liten klick smör.

Vintipset:
Étnico

Från chilenska Rapelregionen kommer
detta smakrika vin. Étnico produceras på de välkända druvorna syrah, merlot och cabernet sauvignon. Doften är fruktig med inslag av fat, mörka bär, plommon, viol, peppar, lakrits och vanilj. Även smaken är fruktig och de mörka bären har en framträdande roll.Étnico passar utmärkt till klövvilt samtidigt som du får mycket för pengarna.

Nr: 6251  Pris: 76 kronor

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼