Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna.

Ingredienser:

600 gram grytbitar av älg

Två matskedar rapsolja

Två gula lökar (Skurna i bitar 2×2 cm)

Sex skalade morötter (Skalade i stavar)

200 gram rotselleri (Skurna i bitar)

Två vitlöksklyftor

Två matskedar tomatpuré

Tre matskedar flytande viltfond

Tre matskedar koncentrerad äppeljuice

En liter vatten

Kantareller (Två konserverade burkar eller färska)

En tesked timjan

En tesked rosmarin

Två lagerblad

En matsked majsstärkelse

Salt och peppar

Gör så här:

Bryn grytbitarna i rapsolja. Tillsätt lök, morötter, rotselleri och låt de få färg. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, kantareller och fräs i någon minut. Tillsätt viltfond, äppeljuice och vatten så att det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad. Låt grytan koka sakta i en till två timmar tills köttet är mört – Ibland längre – beroende på köttets kvalité. Skumma av fett och slaggprodukter.

Red grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera älggrytan med potatispuré och lingon.

Potatispuré:

Skala och koka potatisen. Gör mos av potatisen när den fortfarande är varm. Tillsätt därefter en deciliter mjölk, en äggula och 100 gram Västerbottenost.

Rör om purén tills den får en fin form. Smaka av med salt och peppar.

 

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser