Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna.

Ingredienser:

600 gram grytbitar av älg

Två matskedar rapsolja

Två gula lökar (Skurna i bitar 2×2 cm)

Sex skalade morötter (Skalade i stavar)

200 gram rotselleri (Skurna i bitar)

Två vitlöksklyftor

Två matskedar tomatpuré

Tre matskedar flytande viltfond

Tre matskedar koncentrerad äppeljuice

En liter vatten

Kantareller (Två konserverade burkar eller färska)

En tesked timjan

En tesked rosmarin

Två lagerblad

En matsked majsstärkelse

Salt och peppar

Gör så här:

Bryn grytbitarna i rapsolja. Tillsätt lök, morötter, rotselleri och låt de få färg. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, kantareller och fräs i någon minut. Tillsätt viltfond, äppeljuice och vatten så att det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad. Låt grytan koka sakta i en till två timmar tills köttet är mört – Ibland längre – beroende på köttets kvalité. Skumma av fett och slaggprodukter.

Red grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera älggrytan med potatispuré och lingon.

Potatispuré:

Skala och koka potatisen. Gör mos av potatisen när den fortfarande är varm. Tillsätt därefter en deciliter mjölk, en äggula och 100 gram Västerbottenost.

Rör om purén tills den får en fin form. Smaka av med salt och peppar.

 

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser