Lyxbiffar med kantareller

Det bästa från skogens skafferi. Viltfärs och kantarellsås. Självklart smakar det bäst om man både jagat viltet och plockat svampen själv. Ett bergsäkert recept när någon nära vän kommer på middag.

4 personer:

700 g fin viltfärs
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
salt & peppar
1 ägg
smör till stekning

Sås:

3 msk smör
200 g hackade kantareller
2 1/2 msk vetemjöl
2 1/2–3 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
1/2 tsk salt
1 kryddmått malen svartpeppar

Blanda färsen med crème fraiche, senap, salt och peppar till en jämn smet. Rör i ägget.
Forma till biffar och stek i smör i panna på medelvärme 3–5 minuter tills biffarna är genomstekta.
Sås: Smält smöret i en kastrull och fräs den hackade svampen. Strö över mjölet och späd med grädden. Låt koka på svag värme under omrörning i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera med kokt potatis och gelé.

Vintips: Gemtree Cinnabar

Ett rödvin som produceras i södra Australien. Ett utmärkt vin till vilt som bjuder på en fruktig smak med fatkaraktär. Här finns inslag av plommon, vanilj, vitpeppar och mörka körsbär. Råvarorna kommer från tre olika druvor, 45 % grenache, 40 % shiraz och 15 % mourvèdre. Alkoholhalten är 15 %. Sockerhalten 3 g/lit. Nr: 4624. Pris: 130 kr.

Öltips: Chimay blå

En belgisk mörk ale som passar bra både till vilt och som sällskapsöl efter jakten. Smaken är nyanserad med inslag av torkad frukt, kavring, muscovadosocker och pomerans. Alkoholhalten är 9 %. Säljs i flaska om 330 ml. Nr: 1651.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser