Laga en mustig älggryta

Porter, enbär, timjan och svartvinbärsgelé ger älggrytan extra smakkick. Toppa med kantareller.

6 portioner
ca 2 timmar

Ingredienser:

1 kg grytbitar av älg
salt och peppar
ca 2 msk vetemjöl
smör till stekning
3 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
125 g rotselleri
ca 3 dl porter
1 tärning grönsaksbuljong
8 enbär
2 krm timjan
1 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé

Garnering:

225 g färska kantareller
hackad persilja
Till servering:
kokt potatis

Gör så här:

1. Salta och peppra, det inte alltför kalla köttet, vänd runt i mjölet. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med vatten och häll över skyn i grytan.
2. Skiva löken. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg över allt i grytan. Tillsätt porter, buljongtärning och kryddor.
3. Sjud under lock tills köttet blir mört, 1–1 1/2 timme. Smaksätt med gelé och ev med mer kryddor.
4. Bryn kantarellerna och hacka persilja till garnering. Servera med kokt potatis.

TEXT: Marianne Liljenberg
FOTO: Olof Abrahamsson
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼