Laga en mustig älggryta

Porter, enbär, timjan och svartvinbärsgelé ger älggrytan extra smakkick. Toppa med kantareller.

6 portioner
ca 2 timmar

Ingredienser:

1 kg grytbitar av älg
salt och peppar
ca 2 msk vetemjöl
smör till stekning
3 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
125 g rotselleri
ca 3 dl porter
1 tärning grönsaksbuljong
8 enbär
2 krm timjan
1 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé

Garnering:

225 g färska kantareller
hackad persilja
Till servering:
kokt potatis

Gör så här:

1. Salta och peppra, det inte alltför kalla köttet, vänd runt i mjölet. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med vatten och häll över skyn i grytan.
2. Skiva löken. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg över allt i grytan. Tillsätt porter, buljongtärning och kryddor.
3. Sjud under lock tills köttet blir mört, 1–1 1/2 timme. Smaksätt med gelé och ev med mer kryddor.
4. Bryn kantarellerna och hacka persilja till garnering. Servera med kokt potatis.

TEXT: Marianne Liljenberg
FOTO: Olof Abrahamsson
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser