Laga en mustig älggryta

Porter, enbär, timjan och svartvinbärsgelé ger älggrytan extra smakkick. Toppa med kantareller.

6 portioner
ca 2 timmar

Ingredienser:

1 kg grytbitar av älg
salt och peppar
ca 2 msk vetemjöl
smör till stekning
3 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
125 g rotselleri
ca 3 dl porter
1 tärning grönsaksbuljong
8 enbär
2 krm timjan
1 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé

Garnering:

225 g färska kantareller
hackad persilja
Till servering:
kokt potatis

Gör så här:

1. Salta och peppra, det inte alltför kalla köttet, vänd runt i mjölet. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med vatten och häll över skyn i grytan.
2. Skiva löken. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg över allt i grytan. Tillsätt porter, buljongtärning och kryddor.
3. Sjud under lock tills köttet blir mört, 1–1 1/2 timme. Smaksätt med gelé och ev med mer kryddor.
4. Bryn kantarellerna och hacka persilja till garnering. Servera med kokt potatis.

TEXT: Marianne Liljenberg
FOTO: Olof Abrahamsson
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser