Laga en mustig älggryta

Porter, enbär, timjan och svartvinbärsgelé ger älggrytan extra smakkick. Toppa med kantareller.

6 portioner
ca 2 timmar

Ingredienser:

1 kg grytbitar av älg
salt och peppar
ca 2 msk vetemjöl
smör till stekning
3 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
125 g rotselleri
ca 3 dl porter
1 tärning grönsaksbuljong
8 enbär
2 krm timjan
1 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé

Garnering:

225 g färska kantareller
hackad persilja
Till servering:
kokt potatis

Gör så här:

1. Salta och peppra, det inte alltför kalla köttet, vänd runt i mjölet. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med vatten och häll över skyn i grytan.
2. Skiva löken. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg över allt i grytan. Tillsätt porter, buljongtärning och kryddor.
3. Sjud under lock tills köttet blir mört, 1–1 1/2 timme. Smaksätt med gelé och ev med mer kryddor.
4. Bryn kantarellerna och hacka persilja till garnering. Servera med kokt potatis.

TEXT: Marianne Liljenberg
FOTO: Olof Abrahamsson
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼