Kotlettrad av vildsvin

Vildsvinen har haft en stark föryngring efter årsskiftet. Därför kommer det med all säkerhet att ätas lite mer vildsvin än vanligt i jägarhemmen. Som vanligt vill man också variera recepten och då är det bra att redan vid styckningen planera olika rätter.

En benfri kotlettrad garanterar att ingen går hungrig från middagsbordet.

4 portioner:

800 g benfri kotlettrad
smör till stekning
salt
vitpeppar/svartpeppar
1 msk kikkoman-soja
färsk timjan

Tillagning:

Låt köttet ligga i rumstemperatur några timmar innan tillagning.

Putsa bort hinnor. Bryn köttet i smör på lite högre värme. Låt sedan köttet steka på låg eftervärme tills det är genomstekt. Prova med en nål genom att sticka i köttet och se efter vilken färg köttsaften har. När köttsaften är blank är köttet genomstekt. Krydda med salt och vitpeppar. Koka ur stekpannan med lite vatten, soja och lite färsk timjan. Slå skyn över det skivade köttet just innan servering.

Utmärkta tillbehör är ugnsbakad potatis, championsås och tomatsallad.

Öltips: Spaten München

En tysk klassiker som passar utmärkt till vildsvin. En ljus lager med maltig smak. Här finns inslag av ljust bröd, aprikos, örter och honung. Råvaror är kornmalt och humle. Alkoholhalten är 5,2% och säljs i 500 ml flaska. Nr: 11333 Pris: 20,20 kr.

Vintips: Vihna de Urze

Från Portugal kommer det ekologiska rödvinet Vinha da Urze. Det har en mycket fruktig smak med fatkaraktär. De mest påtagliga smakerna är mörka körsbär, vanilj, björnbär, svarta oliver och kakao. Ett spännande vin som passar till lite kraftigare vilträtter. Alkoholhalten är 14 %. Sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 6832. Pris: 100 kr.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser