Jägarens rostbiff

Varje år skjuts nära 100 000 älgar i Sverige. En av de godaste styckdetaljerna är fransyskan, en köttbit som är en utmärkt råvara till rostbiff. Patrik Granberg, Örnsköldsvik, har just denna rostbiff som sin favorit när han och jaktkompisarna träffas och umgås. Dessutom passar rostbiffen utmärkt till pålägg på ”jakt-mackorna” om det mot förmodan skulle bli några rester.

6 personer:
1 kg rostbiff av fransyska från älg
salt
pepparmix av svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar samt grönpeppar

Gräddsås:
2 dl vispgrädde
1–2 msk kalvfond
salt och peppar
1 msk maizenamjöl

Gör så här:

Putsa steken fri från alla hinnor. Gnid in den i salt och grovmalen pepparmix.
Stick in en köttermometer och lägg steken i en ugnssäker form. Stek längst ner i ugnen i 125 grader. När köttet är 60 grader är det rosa, vid 70 grader genomstekt, det tar ca 1–1,5 timme beroende på vilken   temperatur man väljer.

Koka upp grädde och fond och smaka av med salt och peppar. Red såsen med 1 msk maizenamjöl, låt koka upp igen och sjud den någon minut.
Servera gärna med potatisgratäng eller rotmos.

vin.jpgVintipset: FOX CREEK

Den här månaden rekommenderar vi ett lite dyrare vin. Fox Creek från Australien är ett rödvin som passar utmärkt till klövvilt. Smaken är mycket fruktig och smakrik med inslag av rostad fatkaraktär, mörka bär, choklad, plommon, peppar och vanilj.
Shirazdruvan lämnar även en fruktig doft. 14,5 % alkoholhalt. Nr: 6145. Pris: 156 kr.

öl.jpgÖltipset: MAHOU NEGRA

Från Spanien kommer Mahou Negra, en mörk lager med tydlig beska för smakrika vilträtter. Ölen går även utmärkt att dricka som en säll­skapsdryck.
Smaken är nyanserad med inslag av kavring, kaffe, soja och mörk choklad.
Färgen är mörkt gulbrun och bland råvarorna återfinns kornmalt och humle. Flaska 330 ml. Nr: 1723. Pris: 15,20 kr.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼