Höstens rådjursgryta

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och hör dessutom till vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du här. Utprovat och lovordat. Lycka till!

1 gul lök
600 g grytbitar av rådjur
1 msk smör eller margarin
4 dl vatten
3 msk mörk oxfond el tärning
3 msk gin
2 dl rödvin
3 krossade enbär
timjan
2 msk hjortrongelé
salt och peppar

Gör så här:

Skala och klyfta löken. Bryn köttbitarna runtom i smör eller margarin, tillsätt
vatten, fond, gin, rödvin, enbär, några kvistar timjan samt löken i klyftor.
Låt grytan puttra under lock ca 30 min
eller tills köttet är mört. Smaka av med gelé, salt och peppar. Serveras gärna
med potatisgratäng och en god sallad.

 

Frilägg.VINTIPSET

VIEUX CHÂTEAU DES JOUANS

Från Frankrike kommer månadens vintips, Vieux Château des Jouans, som produceras av 90 % merlot och 10 % cabernet sauvignon. Ett fruktigt vin med smak av rostad fatkaraktär. Här hittar du också inslag av svarta vinbär, körsbär, ceder, örter och vanilj. Passar utmärkt till viltkött. Alkoholhalten är 12,5 % och sockerhalten är 3 g/liter. Nr: 3128. Pris: 129 kr.

 

Frilägg.ÖLTIPSET

PRIMÁTOR UNFILTRED LAGER

Tjeckiska Primátor Unfiltred Lager är ett utmärkt val till vilt och husmanskost. Smaken är maltig och något fruktig med inslag av torkade apri­koser, apelsinskal och örter. Fungerar även som sällskapsdryck ”after hunt”. Alkoholhalt 4,7 %. Säljs i flaska, 330 ml. Nr: 1569. Pris: 13:40.

 

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser