Grillad älgbiff på planka

Den klassiska planksteken har säkert de flesta provat någon gång. Med utskuren och grillad älgbiff når den ännu större höjder. Helt suveränt gott och festligt. Och som vanligt gäller det att hålla reda på styckdetaljerna så att du hittar rätt köttbit i frysen. Starta upp grillen och olja in plankorna. Lycka till!

6 portioner:

1 kg utskuret innanlår av älgkalv
1 knippe sparris
2 fina röda tomater

Marinad:

3 dl rödvin
3 msk hickory liquid smoke
3 msk farinsocker
2 msk soja

Duchessepotatis:

1 kg mjölig potatis
3 äggulor
1 dl grädde
3 msk olja
3 msk smör

Kryddsmör:

100 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Blanda marinaden och marinera köttet 1 dygn i kylskåp. Ta fram köttet i tid för att bli rumstempererat innan grillning.

Koka sparrisen. Koka potatisen och pressa den. Blanda i övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Lägg moset i en spritspåse. Värm upp plankan i ugnen ca 10 min på 250 grader. Spritsa sedan moset runt kanterna. Blanda smör och kryddor. Dela tomaterna på mitten, toppa ovanpå med kryddsmöret. Placera den lätt grillade köttbiten i mitten på plankan tillsammans med den kokta sparrisen och den kluvna tomaten. Gratinera i ugnen ca 10–12 min eller tills moset fått fin färg i 250 grader på grillvärme.

 

Lätta upp något.Frilägg.Vintips:
Amicone 2011

Ett fruktigt och smakrikt vin från Italien som passar alldeles utmärkt till grillat vilt. Smaken är fruktig med inslag av fat, mörka körsbär, vanilj, katrinplommon, peppar och salvia. Alkoholhalten är 14,5 procent.
Nr: 74756.
Pris: 93 kr.

 

Lätta upp. Frilägg.Öltips:
Guinness Extra Stout

En välsmakande irländare som passar utmärkt till viltkött. Här finns en tydlig beska med inslag av kaffe, soja och lakrits. Färgen är tät och brunsvart. Alkoholhalten är 5 procent. Säljs i 33 cl flaska.
Nr: 1561.
Pris: 17,90 kr.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼