Flintastek – när jägarna får välja

 

När jaktsäsongen närmar sig och jaktlagen träffas för planering är det aldrig fel med en flintastek av vildsvin på grillen. Utsökt gott och varje minut i vakkojan under sena nätter blir plötsligt en bagatell. Har du inte vildsvinskött går det också utmärkt att använda ett rådjurslår. En favorit som alltid fungerar.

 

6 personer:

ca 1,5 kg vildsvinslår

Marinad:

2 dl matolja
3 msk mörk sirap
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk hackad rosmarin
1 msk hackad färsk timjan
3 msk oxfond
2 droppar Liquid smoke concentrate

Gör så här:

Ta upp låret ur frysen och låt det tina i cirka 4–5 timmar. Därefter kan du enkelt skära jämna skivor, använd en fintandad såg för att dela lårbenet. Blanda alla ingredienser och marinera flintasteken i rumstemperatur i minst 3–4 timmar, görna hela dagen. Grilla så att skivorna blir genomgrillade och får fin färg. Serveras med en god sommarsallad.

Öltips:
Aecht Schlenkerla

Ett öl som kommer från det anrika Schlenkerla bryggeriet i Bayern med anor från 1400-talet. Aecht passar utmärkt till grillat viltkött, här finns en maltig och rökig smak med inslag av kavring, ljus sirap, torkad frukt, pomerans och lakrits. Passar också bra som sällskapsdryck. Bryggt på kornmalt och humle. Alkoholhalten är 5,1%. Flaska 500 ml. Nr: 1437. Pris: 26.90 kr.

Vintips:
Gemtree Cinnabar

Ett Australiensiskt vin som producerats på druvorna Grenache 45%, Shiraz 40% och Mourvèdre 15%. Ett vin med mycket fruktig smak och faktkarraktär som passar utmärkt till vilt. Här finns inslag av plommon, vanilj, vitpeppar, mörka körsbär, lagerblad och lakrits. Sockerhalt 3 g/l. Alkoholhalten är 15%. Flaska 750 ml med skruvkork. Nr: 4624. Pris: 142 kr.

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser