Färsbiffar av rådjur

I dag finns rådjuret i stort sett i hela landet. Från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Ett fantastiskt vilt som dessutom håller mycket hög kvalitet som köttråvara. Vill man lyxa till färsbiffarna är rådjursfärs med lingonsås ett utmärkt val. Passar utmärkt till den finaste middag.

4-5 personer:

1 gul lök, finhackad
2 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
600 g finmald rådjursfärs
1 ägg
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk smör till stekning

Lingonsås
2 dl crème fraiche
1 dl rårörda lingon

 

Gör så här:

Bryn den hackade löken gyllengul och mjuk. Låt ströbröd och grädde svälla en liten stund. Blanda samman lök med köttfärs, ströbrödsblandningen, ägg och kryddor. Forma till ganska tjocka biffar. Stek biffarna i smör på medelvärme.
Blanda såsen. Servera med stekt karljohan eller annan god svamp och hemlagat potatismos.

Frilägg.

VINTIPSET

FERNGROVE CABERNET
SAUVIGNON 2013

Tveklöst ett prisvärt rödvin från Australien. För 99 kronor får man ett vin som passar utmärkt till vilt. Smaken är nyanserad och fruktig med fatkaraktär. Här finns inslag av svarta vinbär, björnbär, mynta, ceder och vanilj. Sockerhalt 3,0 g/l. Alkoholhalt 14 %. Nr: 3309. Pris: 99 kr.

Frilägg.

ÖLTIPSET

KRUSOVICE IMPERIAL

Månadens öltips. I våra ögon ett säkert kort om man vill servera vilt på tallriken. Krusovice Imperial är en ljus lager som 2014 utsågs till bästa tjeckiska pilsner i World Beer Awards. Ölen är tillverkad på böhmisk malt, tjeckisk Saaz-humle och lokalt källvatten. Smaken är fyllig och balanserad med en doft av humle. Rekommenderas. Alkoholhalt 5 %. Kan beställas i 33 cl-flaskor via Systembolaget.
Nr: 89310. Pris: 16,50 kr.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser