Färsbiffar av rådjur

I dag finns rådjuret i stort sett i hela landet. Från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Ett fantastiskt vilt som dessutom håller mycket hög kvalitet som köttråvara. Vill man lyxa till färsbiffarna är rådjursfärs med lingonsås ett utmärkt val. Passar utmärkt till den finaste middag.

4-5 personer:

1 gul lök, finhackad
2 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
600 g finmald rådjursfärs
1 ägg
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk smör till stekning

Lingonsås
2 dl crème fraiche
1 dl rårörda lingon

 

Gör så här:

Bryn den hackade löken gyllengul och mjuk. Låt ströbröd och grädde svälla en liten stund. Blanda samman lök med köttfärs, ströbrödsblandningen, ägg och kryddor. Forma till ganska tjocka biffar. Stek biffarna i smör på medelvärme.
Blanda såsen. Servera med stekt karljohan eller annan god svamp och hemlagat potatismos.

Frilägg.

VINTIPSET

FERNGROVE CABERNET
SAUVIGNON 2013

Tveklöst ett prisvärt rödvin från Australien. För 99 kronor får man ett vin som passar utmärkt till vilt. Smaken är nyanserad och fruktig med fatkaraktär. Här finns inslag av svarta vinbär, björnbär, mynta, ceder och vanilj. Sockerhalt 3,0 g/l. Alkoholhalt 14 %. Nr: 3309. Pris: 99 kr.

Frilägg.

ÖLTIPSET

KRUSOVICE IMPERIAL

Månadens öltips. I våra ögon ett säkert kort om man vill servera vilt på tallriken. Krusovice Imperial är en ljus lager som 2014 utsågs till bästa tjeckiska pilsner i World Beer Awards. Ölen är tillverkad på böhmisk malt, tjeckisk Saaz-humle och lokalt källvatten. Smaken är fyllig och balanserad med en doft av humle. Rekommenderas. Alkoholhalt 5 %. Kan beställas i 33 cl-flaskor via Systembolaget.
Nr: 89310. Pris: 16,50 kr.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser