Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt.

Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du här. Utprovat och lovordat. Lycka till!

Recept:

1 gul lök

600 g grytbitar av rådjur

1 msk smör eller margarin

4 dl vatten

3 msk mörk oxfond eller en tärning

3 msk gin

2 dl rödvin

3 krossade enbär

timjan

2 msk hjortrongelé

salt och peppar

Gör så här:

Skala och klyfta löken. Bryn köttbitarna runt om i smör eller margarin, tillsätt vatten, fond, gin, rödvin, enbär, några kvistar timjan samt löken i klyftor. Låt grytan puttra under lock ca 30 min eller tills köttet är mört. Smaka av med gelé, salt och peppar. Serveras gärna med potatisgratäng och en god sallad.

Öltips:

Aecht Schlenkerla tillverkas i Tyskland och har en maltig och något rökig smak med inslag av kavring, ljus sirap, torkad frukt, pomerans och lakrits. Passar utmärkt till mustiga viltgrytor. Alkoholhalten är 5,1 %. Flaska 500 ml. Nr: 1437. Pris: 26:90.

Vintips:

Conero Riserva är ett prisvärt italienskt rödvin som passar till olika vilträtter. Vinet är fruktigt med en kryddig smak med rostad fatkaraktär. Här finns också inslag av körsbär, choklad, korinter, plommon och kakao. Alkoholhalt 14 %, sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 3025. Pris: 99 kr.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser