Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt.

Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du här. Utprovat och lovordat. Lycka till!

Recept:

1 gul lök

600 g grytbitar av rådjur

1 msk smör eller margarin

4 dl vatten

3 msk mörk oxfond eller en tärning

3 msk gin

2 dl rödvin

3 krossade enbär

timjan

2 msk hjortrongelé

salt och peppar

Gör så här:

Skala och klyfta löken. Bryn köttbitarna runt om i smör eller margarin, tillsätt vatten, fond, gin, rödvin, enbär, några kvistar timjan samt löken i klyftor. Låt grytan puttra under lock ca 30 min eller tills köttet är mört. Smaka av med gelé, salt och peppar. Serveras gärna med potatisgratäng och en god sallad.

Öltips:

Aecht Schlenkerla tillverkas i Tyskland och har en maltig och något rökig smak med inslag av kavring, ljus sirap, torkad frukt, pomerans och lakrits. Passar utmärkt till mustiga viltgrytor. Alkoholhalten är 5,1 %. Flaska 500 ml. Nr: 1437. Pris: 26:90.

Vintips:

Conero Riserva är ett prisvärt italienskt rödvin som passar till olika vilträtter. Vinet är fruktigt med en kryddig smak med rostad fatkaraktär. Här finns också inslag av körsbär, choklad, korinter, plommon och kakao. Alkoholhalt 14 %, sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 3025. Pris: 99 kr.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser