Älgwok för fest och vardag

Älgkött är en fantastisk råvara som går att använda till nästan alla rätter. Även i wokpannan gör den succé.  Skuren i smala bitar och wokad på hög värme blir även den mest kräsne övertygad om älgköttets förträfflighet. En väl mörad bit stek och fräscha grönsaker är grunden i en lyckad älgwok. Lycka till!

6 personer:

Älgwok:

ca 600 g ytterlår av älg
150 g sockerärter
1 röd spetspaprika
en bit purjolök
250 g spetskål
1 morot
3 msk sesamfrön
1 förpackning äggnudlar, 250 g

Woksås:

5 msk rapsolja
3 msk thai soya sauce
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk honung
2 msk sweet chilisås
salt
svartpeppar

Gör så här:

Börja med att blanda till wok­såsen. Strimla alla grönsakerna fint samt strimla köttet. Rosta sesamfröna. Bryn köttet och salta. När köttet är klart häll över woksåsen samt sesamfröna och låt det stå under tiden som resten blir klart. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Woka grönsaker­na i olja. Blanda sedan samman nudlar och grönsaker och rör ner köttet i blandningen.

Lätta upp. Frilägg.VINTIPSET

BARRA OF MENDOCINO

Månadens vintips har vi hämtat från Kalifornien
i USA. Ett fruktigt och smakrikt vin från caber­-net sauvignon-druvan som odlats ekologiskt. Smaken är mycket fruktig med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, korinter, ceder och kakao. Barra of Mendocino 2012 har en alkoholhalt på 14 % och säljs på flaska med naturkork. Ett utmärkt val till maträtter av vilt. Smaklig måltid! Nr: 22346. Pris: 121 kr.

Lätta upp. Frilägg.ÖLTIPSET

SAMUEL ADAMS

En mörk lager med måttlig bäska från USA. Passar utmärkt till viltkött. Samuel Adams har en nyanserad och rostad smak med inslag av mörk choklad, kaffe, soja, kavring och farinsocker. Ölen passar också utmärkt som sällskapsdryck, kanske på trappan till jaktkojan efter en härlig jaktdag. Alkoholhalten är
måttliga 4,9 %. Säljs i flaska på 355 ml.
Nr: 1535. Pris: 20,30 kr.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼