Älgköttbullar med tomatsalsa

Köttbullar på älgfärs borde varje person få möjlighet att äta minst en gång i månaden. Och för Er som tror att älgköttbullar blir för torra rekommenderar jag att Ni provar detta recept.

Vill man dessutom krydda till det lite extra passar en het salsa alldeles utmärkt som tillbehör.

Tillbehör

500 g viltfärs av älg

1 msk spiskummin

1 msk curry

2 msk riven gul lök

1 ägg

0,5 dl grädde

Salt och peppar

Smör till stekning

Tomatsalsa

1 dl hackade svarta oliver

1 burk krossade tomater

2 msk olivolja

1 msk grönsaksfond

1 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor

1 kruka basilika

250 g minitomater

salt och peppar

Gör så här:

Blanda färsen med kryddorna, löken, ägget och grädden. Smaksätt med salt och peppar. Forma till små köttbullar och stek gyllenbruna i stekpanna på medelvärme 3–5 min.

Häll de hackade oliverna i en kastrull tillsammans med tomatkrosset. Tillsätt olja, fond, tomatpuré och pressa sedan ner vitlöksklyftorna och basilikabladen. Låt koka upp. Tillsätt de färska små tomaterna och koka vidare ca 15 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Servera köttbullar och salsa tillsammans med pasta eller potatis.

Vintips: 5 Senses Red

Ett kryddigt och mustigt rödvin från Grekland. Vinet har en fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, körsbär och örter. Producerat av druvorna Agiorgitiko och Cabernet Sauvignon. Passar utmärkt till vilt. Alkoholhalten ligger på 13% och sockerhalten 3 gram/lit. Övrigt; skruvkapsyl och lättare glasflaska. Nr: 2514. Pris: 90 kr.

Öltips: Backens Lager

Kommer från Skellefteå Bryggeri AB, ett av många mindre bryggerier som idag erbjuder spännande öl. Backens Lager har en fruktig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, ljus sirap och pomerans. Råvaror är kornmalt och humle. Alkoholhalten är 4,7% och säljs i 33 cl flaska. Beställningsvara om du inte bor i närheten av Systembolag i Skellefteå. Nr: 30847. Pris: 18.30 kr.

 

 

 

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser