Älgfilé med husets pommes!

Har man egen älgfilé i frysen ska man också göra sig besväret att göra egen pommes frites. Den uppfattningen har 17-åriga Josefine Eriksson, Göteborg, som lagar mycket mat hemma och drömmer om att bli kock.

Med viltkött i frysen är det lätt att inspireras. Josefines älgfilé är klassisk och ännu ett bevis på att den smakar som bäst med kryddor som salt och peppar.

4 personer:

700 g älgfilé

1 vitlöksklyfta

150 g smör

2 msk hackad persilja

Några droppar pressad citronsaft

Salt och peppar

8–10 stora potatisar av fast sort

Gör så här:

Dela köttet i lämpligt stora bitar, stek det ca 3 minuter på varje sida eller efter smak, beroende på hur välstekt man föredrar.

Pressa vitlöksklyftan i det rumsvarma smöret, hacka persilja och rör ihop. Tillsätt några droppar pressad citron. Salta och peppra efter smak.

Skala potatisen och skär den i stavar. Koka upp potatisen och låt koka i 3–4 minuter. Slå av vattnet och låt potatisen bli torr. Lägg potatisstavarna i en långpanna som är smord med olja. Pensla potatisen med olja. Stek färdigt potatisen i ugn 250 grader i 15 minuter eller tills den fått en fin färg. Salta. Mums.

Vintips:
Amicone

Ett prisvärt vin som passar utmärkt till älg. Smaken är fruktig med inslag av fat, mörka körsbär, choklad, katrinplommon, peppar och salvia. Råvaror är Corvina, rondinella och molinara. Sockerhalten är 11 g/lit och alkoholhalten ligger på 14,5%. Säljs i 750 ml flaska. Nr: 74756. Pris: 99 kr.

Öltips:
Dugges Imperal Stout

Ett extra alkoholhaltigt öl och går bra ihop med vilträtter. Smaken är maltig med liten sötma och tydlig karaktär av kaffe, kavring och nötter. Råvaror är kornmalt, kaffe och humle. Alkoholhalten är 10%, säljs i flaska på 330 ml. Beställningsvara. Värd att prova. Nr: 112 14. Pris: 49.60 kr.

 

 

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser