Rävtik tog 20 griskultingar

Färgelanda (JJ) En rävtik specialiserade sig på att ta nyfödda griskultingar hos en stor grisuppfödare i Färgelanda. Under två nätter bet räven ihjäl 20 kultingar.

 

Samtliga griskultingar blev dödade med ett huvudbett.

I fredagsnatt förra veckan blev en hel kull nyfödda kultingar ihjälbitna av räv hos en ekologisk grisuppfödare utanför Färgelanda i Västra Götaland. Första natten tog räven 13 kultingar och natten därefter kom räven tillbaka och tog ytterligare 7 kultingar.

På gården finns totalt ett 100-tal suggor med olika avdelningar. Det var i avdelningen för födande suggor som räven slog till, trots att den måste ta sig inomhus i en lada.

– Ägaren har sett räv flera gånger i anläggningen och sagt att den inte ska skjutas. Den har betecknats som en ”husräv”, berättar Jonas Hjertman Biörk, Kode.

Efter fredagsnattens attack stängdes ingången där räven tagit sig in, men nästa natt grävde den sig in via gödselluckan och fortsatte att ta kultingar. Samtliga med ett kraftigt bett över huvudet. Det verkade som om räven passade på när suggan födde och inte orkade försvara sina kultingar.

Nu bestämde sig grisbonden sig för att räven måste skjutas och Jonas fick uppdraget.

– Jag satte mig på post med hagelbössan i knät i ladan med uppsikt över gödselluckan där jag misstänkte att räven skulle försöka ta sig in igen. Och mycket riktigt, vid 02-tiden kom räven i raskt tempo för att ta sig in till suggorna igen. Men jag lyckades skjuta den, berättar Jonas.

Efteråt har inga fler attacker på kultingar inträffat och den så kallade ”gris-specialisten” blev avlivad.

Gården har gått i arv sedan 1700-talet, men man har aldrig tidigare varit med om att en räv tagit kultingar.

– För några år sedan fick några kultingar sätta livet till, men då var det mink och iller som genom halsbett dödade kultingarna, berättar Jonas Hjertman Biörk.

Sedan rävtiken skjutits har inga fler kultingar dödats.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser