Rävjakten har dragit i gång

Kronoberg(JJ) Den 1 augusti drog rävjakten i gång. I dag är rävstammen på en stabil nivå och det gör jakten möjlig.

Under 70- och 80-talet drabbades dock stammen hårt av rävskabben. Numera handlar det om lokala utbrott som förekommer runtom i landet.

Många jägare vill jaga räv, men kunskaperna om jakten är inte alltid så stor.
– Med rävskabben försvann traditionen med att jaga räv och ingen tränade upp bra rävhundar. Gammal fin kunskap gick förlorad. Men en ny generation jägare börjar nu lära sig detta igen och rävjakten ökar i popularitet, säger säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser