Rävjakt ska rädda kärrsnäppor

Klagshamn (JJ) Intensiv rävjakt ska rädda den hotade kärrsnäppan mellan Klagshamn och Näset. Genom att anlägga ett femtontal konstgryt hoppas länsstyrelsen att intensiv rävjakt sedan ska rädda fågelungar och ägg från rävar och grävlingar.

På 90-talet häckade upp emot 100 kärrsnäppor på strandängarna från Klagshamn ner till Lilla Hammars näs i Vellinge. Numera handlar det om ett 20-tal individer. Rävar och grävlingar men även fåglar går hårt åt den sydliga kärrsnäppans ägg och ungar.

På länsstyrelsens naturskyddsenhet har man sedan 2010 på olika sätt försökt freda kärrsnäppans bon. Man har försökt stängsla bort rävar och grävlingar och även använt burar av armeringsjärn som satts över bona. Men ingen av åtgärderna har varit riktigt effektfulla.

Nu ska femton konstgjorda och mer jaktvänliga gryt ska grävas ner hos markägare och jakträttsinnehavare på sträckan mellan Klagshamn och Lilla Hammars näs i Vellinge, berättar naturvårdshandläggaren Måns Bruun.

I de konstgjorda gryten är det lättare att jaga och driva ut den inneboende med hjälp av hund. Och händer det hunden något i konstgrytet är det lätt att ta av locket och få ut den.

Pengarna till grytprojektet kommer från Naturvårdsverket men framför allt från jordbruksverket, skriver Skånska Dagbladet.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser