Rävjakt på polska

Till en början trodde jägarna att rävarna bara befann sig under balarna på marken. men oftast var det högt från stackarna som rävarna försökte smitaJättestora åkrar och brist på skog kan ge många rävar i travar av halmbalar. Vid rätt tidpunkt kan det bli en rävjakt som ingen glömmer. Men då måste man förstås åka till Polen, ett land som inte bara erbjuder jakt på vildsvin, hjortar och råbockar.

– Skitbra, det är en ”fyra”!
Lars och Christian flinar. Hade det nu varit en ”femma” eller ”sexa” hade det omedelbart varit något svårare.
Men fyra halmbalar i bredden och fyra på höjden, är möjligt att hantera. Både för hund och jägare.
De hade redan varit vid ett par ”sexor”, men utan att Christian Bentsens tyska jaktterrier, Tessan, hade förmått att jaga ut någon räv. Antingen hade det inte varit någon räv där eller också hade Tessa inte kunnat hitta räven i de massiva halmstackarna som var upp emot 100 meter långa.
Vår polska guide tappade snabbt tålamodet och kommenderade oss vidare.
En till
Tvekande följer vi efter honom, jag tittar över axeln där Tessa fortfarande jobbade.
– Nu kan man ge sig fan på att en räv springer ut, bort över åkrarna.
Lars Bastrup utbryter ett förargligt rop, springer tillbaka och ställer sig i hörnet längst bort. Där kollar han ner längs sidan av stacken, slänger bössan till axeln, sänker den igen, och ropar:
– Där är en till! Den har precis gått in igen.
Han hade knappt sagt det förrän han åter höjer bössan till axeln och skjuter.
Varken Christian eller jag har kommit fram till honom.
– Fick du den?!
– Jepp, säger Lars med ett stort flin.
Fint. Nu har vi bevisat att det fanns räv i balarna och att Tessa har förmågan och viljan att få ut dem. Den 1 1/2 år gamla tiken hade bara jagat ut två rävar hemma i Danmark, så där var inte precis massor av erfarenhet att luta sig emot, för Christian.
Alltid i halmbalarna
Under tiden som Lars fortfarande håller på att lyfta sin bössa har Christian redan skjutit och träffat räven från motsatta sidan av stackenI Skandinavien är rävjakt begränsad till grytjakt, vakjakt eller jakt med drivande hund. I Polen, cirka 125 kilometer sydost om Wroclav, nära den tjeckiska gränsen, domineras landskapet av jättestora åkrar och nästan inga skogar. Därför söker sig rävarna till stackarna av rundbalar, både för att få värme, men också för att söka skydd i det öppna landskapet.
På egendomen Liciecici, 30 kilometer syd om Opole, går polackerna inte på grytjakt själva. För det första finns där i stort sett inga gryt och för det andra har polackerna mycket större förtroende för halmbalarna. När polackerna jagar räv själva, är det alltid vid halmbalarna.
Jägarna har delat upp sig i tre lag, med en polsk guide i det 25 000 hektar stora området. Guiden leder oss runt till halmstackarna, men för vår del var han dessutom med för att varna gränsvakterna.
Vi är så nära Tjeckien att vi den första dagen kunde se dit. Det händer att flyktingar försöker att korsa gränsen illegalt och därför kan en okänd Nissan Patrol snabbt tilldra sig uppmärksamhet.
Halmen kväver ljudet
Vår guide låter sig snabbt övertygas om att Christian, Lars och jag utan problem kan ta oss runt på egen hand. Vid nästa två stackar som står i förlängning av varandra, pekar han därför bara. Underförstått, jaga på.
Vid den första stacken reagerar inte Tessa och vi går till nästa. Jag står med kameran vid den ena ”gaveln”, medan Lars står vid den andra. Efter bara fem minuter smäller plötsligt två skott från Lars. Räven hade kommit rusande ut mellan två av de nedersta raderna balar och vi trodde, felaktigt, att så skulle det vara varje gång. Om det finns rovdjur högre upp måste det vara mård och nere vid jorden ”bor” rävarna, det är Lars, Christian och jag eniga om.
Skall
Varje räv som fälls får en omskakning av TessaNästa stack är på fyra rader, både på bredden och höjden och så är den drygt 30 meter lång.
Tessa hoppar upp på den första raden av balar, går mot mitten av stacken och försvinner sedan under den översta raden av balar. Hon hinner knappt försvinna förrän vi hör henne skälla. Det är faktisk första gången vi har möjlighet att höra hennes skall, och det händer bara ytterliggare en gång under de tre dagarna. Halmbalarna kväver ljudet på bara ett par meter.
Lars och jag nickar till varandra. Vi är redo! Lars med sin nyinköpta Berretta, jag med min lika nya digitalkamera.
Tessa är framme flera gånger och jobbar riktigt bra. I gaveln som Lars står vid finns ett hål som hon flera gånger hoppar upp till, från en av balarna som har vält. Det ser mycket graciöst ut, men hon får verkligen ta i och efter en timmes tid börjar hon att gå ner i varv. Tungan hänger ut ur käften på henne, men hon jobbar fortfarande fint.
Klättra som en katt
Christian, som står vid den andra gaveln och som vi inte har sett på en timme, kommer fram.
Han går upp till oss och både Lars och jag tappar koncentrationen ett ögonblick för att berätta om vad som har hänt så här långt.
Då springer räven från hålet i gaveln och ner på balen på jorden. Rävens taktik är förståndigt nog att springa direkt bort ifrån oss, men den får syn på oss tre jägare och ångrar sig.
I stället försöker den nu att komma upp på den översta balen och runt på andra sidan, vilket gör att varken Lars eller Christian kan skjuta. Och på andra sidan väntar ingen jägare. Räven skulle ha kunnat springa mot ett fortsatt liv med frihet, musjakt och kärleksbestyr under de långa januarinätterna.
Misstag
14 rävar och en mård efter tre dagars jakt! På fotot saknas Christian Bertelsen som väntade på Tessa i två och en halv timme vid en enorm halmstackTyvärr för räven är avstampet inte tillräckligt kraftfullt för att den ska landa på toppen av halmbalen. Den klamrar sig fast på sidan av balen som en katt och klättrar upp. Lars, som är redo, skjuter över då rävens språng stannar upp när den börjar klättra. De två följande skotten smäller samtidigt eftersom Christian nu också öppnar eld.
Räven har nästan hunnit upp till toppen av balen och träffas i rygg och nacke. Christian skjuter ett sista skott, men om det träffar är svårt att se.
Räven välter omkull på balen, rullar runt och ner på jorden, där den vrider sig i ett sista dödsryck.
Inom loppet av de tre dagarna skjuter de tre gängen av jägare tillsammans 14 rävar och en mård. Polackerna fastslår att vi skulle ha kommit i januari i stället, då rävarna parar sig. Då kunde vi ha skjutit 50 eller fler!
Text & foto: MAX STEINAR

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser