Räv dödade örn?

Nordmaling (JJ) Det var förmodligen en räv som dödade en havsörn i Nordmaling. Polisen har kunnat avföra misstankarna om att örnen blivit tjuvskjuten efter att den obducerats på SVA.

I går basunerades nyheten om en tjuvskjuten örn ut av tidningar och etermedia. Polisinspektör Anders Wikman, Nordmaling, uttalade sig för medierna och angav trolig dödsorsak som tjuvskytte.En dag senare konstaterar samme polisinspektör att örnen förmodligen blivit dödad av en räv.SVA kan inte ange exakt dödsorsak annat än yttre våld från annat djur, förmodligen en räv. Polisens misstankar om att ungarna i boet skulle blivit dödade visade sig även de vara felaktiga. I boet fanns två välmående ungar som var cirka tre veckor gamla. Experter tror att honan själv ska klara att föda upp ungarna.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser