Rasmus och Blaser bevisade sin kompetens igen

Tackåsen (JJ) Björnjägaren Rasmus Boström och plotthunden Blaser är sedan 2014 Sveriges enda certifierade björnhundsekipage. Nu har de lyckats förnya certifieringen.

Rasmus Boström och björnhunden Blaser klarade återigen av spåren som krävs för att bli certifierad spårhund på björn. Arkivfoto: Tommy Östlund.

Det är Viltskadecenter som tillsammans med SLU och Scandinavian Working Dog Institute har skapat spårningscertifieringen för tjänstehundar. För ett par år sedan lyckades Rasmus och den importerade plotthunden Blaser att klara av det svåra provet. I veckan genomförde de proven på nytt och får därmed fortsatt förtroende från Viltskadecenter.

– Vi fick gå fem spår på björn och ett personspår. Björnspåren var minst en kilometer långa och minst 12 timmar gamla och baserades på gps-positioner från märkta björnar.

För att bli godkänd fick Blaser bara missa en position per spår, men han och Rasmus klarade uppgiften utan problem.

– Det känns bra. Jag visste ju redan innan att Blaser var säker. Vi har bara tappat bort en enda björn hittills genom åren. Det jobbigaste med spåren var att Blasers tempo ligger på cirka 10 kilometer i timmen. Jag var svettig som en gris och blåslagen på smalbenen, säger Rasmus och skrattar.

Nu förbereder sig Rasmus inför björnjaktspremiären. Han planerar att tillsammans med Jonas Lännbjer jaga hemma i Älvdalen till att börja med. Kollegan Stefan Vänersand från Bearplay följer med Jonathan Lindkvist i Sveg.

– Förhoppningen är att vi lyckas få ihop ett bra filmmaterial så vi kan släppa en ny björnjaktsfilm i vår.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser