Rasmus Boström attackerad vid björneftersök

Ånge (JJ) I går eftermiddag var det mycket nära att en björn skadat Rasmus Boström, Älvdalen, i samband med eftersök.

 

Här rusar björnen på Rasmus. Marginalerna var små men det gick vägen även denna gång. Foto: Rasmus Boström.

Jakten startade redan i går morse. Henrik Lindqvist, Sveg, hade åkt till ett jaktlag mellan Hassela och Ånge med sin plotthund Hoss och dessutom lånat Rasmus Boströms plott Oryx.

Hundarna hittar björn och i flera timmar skäller de gångstånd och ståndskall i mycket tät vegetation. Men trots flera försök lyckas man inte komma tillräckligt nära för att skjuta björnen.

Efter några timmar skjuter en passkytt ett skott när björnen passerar en skogsbilväg. Men björnen fortsätter och efter någon kilometer blir det återigen ståndskall. Nu börjar hundarna bli trötta i värmen och jägarna ringer därför efter Rasmus och Tommy Östlund för att få hjälp.

– Vi var nästan 15 mil bort så vi kastade oss i bilen och var framme vid 16-tiden.  Då bestämde vi oss också för att släppa på min jämthundstik Donna, förkarar Rasmus.

Björnen står för hundarna i ett mycket tätt område, med både ormbunkar, hallonsnår och träd som står lodrätt och vågrätt. Men Rasmus beslutar sig för att gå in på ståndet och försöka avsluta jakten.

– Det är jävulskt tätt, men vid ett tillfälle ser jag björnen på 15 meter men kan inte skjuta då hundarna står bakom. Sedan kommer björnen sakta mot mig, när den är ca 8 meter ifrån mig försvinner den i riset, det är svårt att se när det börjat mörkna lite i skogen.

– Jag tror att den står till vänster, men misstar mig och plötsligt kommer björnen rusande rakt på mig. Det är precis att jag hinner skjuta på kanske två meters avstånd, björnen kastar sig tillbaka och jag skjuter ännu ett skott bakifrån och då går den omkull.

– Det vette tusen hur det gått om björnen fortsatt. Det var nära, men sköt att få ett avslut, berättar Rasmus.

Björnen var en hane på cirka 160-170 kg. Passkyttens kula i kaliber 300 Win Mag återfanns vid bröstbenet innanför skinnet. Rasmus sköt med en Vulcankula i kaliber 9,3×62.  

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser