Rapp – snabb och effektiv i tjäderskogen

– Lyssna, visst låter det vackert, säger Robert Nordqvist när hans ögonsten Pilkalampinoppis Rapp öser på för fullt några hundratalet meter bort i urskogen. Rapp lyckades hitta igen tjädertuppen som aldrig bjöd på någon skottchans några minuter tidigare. Häng med på tjäderjakt med Rapp, en riktigt kompetent norrbottenspets.

Rapps bästa egenskaper är söket och uthållighet. Något husse värderar högt.

Året var 2012 då Robert Nordqvist från Vuollerim bestämde sig för att skaffa sig en ny norrbottenspets. Han hade tidigare haft en som aldrig blev riktigt bra som jakthund.

– Visst sköt jag en del fåglar för den hunden, men bra blev han inte med facit i hand om jag jämför honom med Rapp. Däremot gillade jag rasens mentalitet och lugn, säger Robert som redan då var fast vid vilken hundras han ville ha.

Rapp är inte heller ett undantag när det gäller den biten, då han hälsar Jaktjournalens utsände välkommen vid dörren med en svansviftning för att senare lägga sig i sin bädd.

Mogen unghund

Valet av valp blev från uppfödaren Sten Eriksson i Orsa och Pilkalampinoppis kennel.

– Hade fått bra tips om kenneln, så det kändes helt rätt att ta en hund från Sten Eriksson, säger Robert.

Första jakthösten visade Rapp goda takter och Robert fick skjuta några fåglar för honom. Robert berättar att Rapp redan då hade ett sök som var stort och väldigt läsbart.

– Rapp visade även upp en uthållighet som jag gillade, då vi hade ett riktigt magert fågelår hans första jakthöst. Det var många kilometrar mellan fåglarna, men det märkte nog inte Rapp då han likt en maskin bara jagade vidare, säger Robert och ler.

Upptag!

Upptag

En del av Roberts jaktmarker är ett urskogsparti som är fredat för skogsavverkningar ett stycke utanför Vuollerim. När Robert öppnar hundburen så sitter Rapp snällt kvar och väntar på ett okej från sin ägare att hoppa ut.

Väl utanför bilen får Rapp söka ut och försvinner som en blixt ut mellan storskogens furor. Han kommer in och visar sig med jämna mellanrum. Enligt Astron ser vi att hans sökmönster är kring 500–600 meter.

­Så bryts skogens tystnad och Rapps skall ekar mellan skogens furor. Han har hittat fågel.

– Nu får vi se på vilket humör fågeln är på. Jag brukar ge Rapp kring fem minuter innan jag brukar börja gå mot upptaget. Sitter fågeln kvar då brukar den sitta kvar länge, fortsätter Robert.

Björk

Robert närmar sig stadigt Rapp och spanar regelbundet mot träden där hunden ger full hals. På håll syns hundens yviga svans som taktfast vajar i takt med skallet.

Plötsligt stelnar Robert till och pekar åt fotografen att han ser tjädertuppen.

– Märkligt, den sitter i en risig björk mellan granarna, måste vara en ungtupp, för detta ser man sällan, viskar Robert.

Robert som nu lagt sig ner och försöker hitta en lucka för rent skott i den kvistiga björken. Men björken är för tät och Robert måste smyga in från en annan vinkel.

Det slutar med att tuppen tar till vingarna och försvinner mellan furorna. Rapp som slutat skälla står still en stund och lyssnar på vingslagen för att sedan förfölja tuppen.

Ännu en tjäder har fallit för duktige Rapp.

Jaktprovsmeriterad

Rapp har i skrivande stund två förstapris och det saknas ett till för titeln SE JCH.

– Det har väl inte varit jätteviktigt för mig att springa på massa prov då jag prioriterar jakten något högre, men visst är det roligt att få Rapps jaktanlag på papper också, säger Robert.

– Lyssna, visst låter det vackert, säger Robert när Rapps skall avslöjar att han mest troligt hittat igen tuppen omkring 400 meter bort.

Robert väntar som tidigare en stund innan han styr fötterna åt skallets håll. Denna gång går allt enligt bruksanvisningen och Robert skjuter en ung fin tjädertupp. Rapp är direkt framme och borrar in nosen i tuppens fjäderdräkt utan att lugga och bita i fågeln.

– Jag uppskattar verkligen Rapps lugn när väl fågeln ligger, han har aldrig förstört en fjäder från fåglarna. Jag brukar ge honom hjärta och lever från de fåglar jag skjuter, men inte från alla fåglar, säger Robert och börjar ta ur tuppen.

Far till två kullar

Rapp har gått i avel två gånger med tikarna Pohjanukon Sara och Koivunevan Jierrta. Det har visat sig vara mycket lovande valpar i dessa kullar och Robert har själv funderat på att ta en valp efter honom längre fram.

– En av hans riktigt starka sidor är att hitta fågel i träden, berättar Robert och fortsätter.

– Nu på senhösten är det en oerhört bra egenskap. Han har aldrig brytt sig om annat vilt förutom mård som han skällt några gånger. Ekorre bryr han sig inte om som tur är.

Vi börjar röra oss i riktning mot utgångspunkten. Rapp är åter på en av sina sökrundor. Robert är egentligen nöjd över dagens byte. Han brukar inte skjuta mer än en, ibland två fåglar per jaktdag. Men det tar inte lång tid för Rapp att åter hitta fågel och skallet ekar på nytt.

Rapp och Robert Nordqvist trivs bäst i skogen.

Bra hörbarhet

Det visar sig att Rapp hittat fågel 600 meter bort, även om det hörs som det vore betydligt närmare.

– Rapps skall har väldigt bra hörbarhet, en egenskap jag också gillar skarpt säger Robert, som tycker att fotografen denna gång skall få smyga på ståndskallet.

Smygandet går bra, men någon fågel finns inte att finna trots ivrigt spanande genom zoomobjektivets fönster. Det går som det brukar och den stora tjädertuppen lämnar tallen med några kraftiga vingslag strax ovanför den ovane trädskällarjägaren.

Robert som smugit efter en bit bakom skrattar lite och säger att tuppen satt helt öppet i den glesa trädkronan ovanför Rapp.

Även denna gång hittar Rapp igen tuppen och ger hals för fullt men även denna gång stöter den klantige fotografen tuppen. Det är roligt att jaga för duktiga hundar som Rapp. Ska man tro Robert är det bland det bästa som finns.

Tre bästa egenskaper

1. Söket.

2. Hitta fågel i träd.

3. Bra familjehund.

J Pilkalampinoppis Rapp SE31509/2012.
Mor: SE UCH Lybergets Emma S15330/2009.
Far: SE JCH Tunnersjöbäckens Walle S30990/2007.
Kullvärde: 3/5.
Ägare: Robert Nordqvist, Vuollerim.
Uppfödare: Sten Eriksson, Orsa.

Jaktprovsmeriter

Datum         Plats                                  Poäng          Pris               Domare

141005       Stakkasjön                       25                 0                   Kid-Benny Eriksson

141019       Porjus                                80                 1                   Jörgen Estholm

150829       Porjus                                13                 0                   Kid-Benny Eriksson

150830       Porjus                                54                 3                   Kent Renlund

150919       Arvidsjaur                        20                 0                   Lennart Vesterberg

150920       Arvidsjaur                        45                 0                   Evert Lindberg

151010       Porjus                                70                 2                   Peter Drugge

151030       Vuollerim                         57                 3                   Kid-Benny Eriksson

151122       Vuollerim                         49                 0                   Kid-Benny Eriksson

161119       Vuollerim                         82                 1                   Kid-Benny Eriksson

171022       Porjus                                71                 2                   Kid-Benny Eriksson

 

Utställning

Datum         Ort               klass             prisvalör                           Domare

130209       Jokkmokk   Junkl            Good                                 Ulf Ottosson

140315       Jokkmokk   Ökl                Good                                 Kurt Nilsson

141122       Arvidsjaur  B/J KL           excellent/Cert                 Aina Lundmark

160409       Piteå            B/J KL           Good                                 Kurt Nilsson

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼