Rådjur går hårt åt skogen

Betesskadorna har ökat kraftigt i Svealand och Götaland, från 6,8 procent till 15-18 procent på några år.

Rådjursskador på tallplantor har fördubblats under de senaste tre åren enligt Skogsstyrelsen. (Foto: iStock)

I Norrland och södra Norrland är andelen skadade tallplantor mellan fyra och åtta procent. Det visar återväxtuppföjningen som utförs med jämna mellanrum efter avverkningar.

Enligt Skogsstyrelsen verkar en stor del av ökningen i söder bero på att rådjuren blir fler.

De baserar det på att betesskadorna som upptäckts i Äbin, älgbetesskadeinventeringen, är oförändrade. Återväxtuppföjningarna görs tidigare än Äbin, när plantorna är mindre och rådjuren äter på dem.

Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare i Götaland och Svealand att vara vaksamma, eventuellt öka avskjutningen av rådjur och överväga att behandla plantor med viltskyddsmedel, rapporterar Gästriklands Tidning.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser