Jaktnyheter

Räddningstjänsten vägrade hjälpa älgar i sjönöd – räddning från oväntat håll

De två älgarna kämpade för sina liv i isvattnet under 1,5 timme sedan räddningstjänsten vägrat att rycka ut till Spikarna utanför Sundsvall. Men räddningen kom från oväntat håll. Foto: Privat

Räddningstjänsten vägrade åka ut till Spikarna på Alnö utanför Sundsvall när två älgar kämpade för sina liv sedan de gått genom isen. Då kom hjälpen från oväntat håll.

Ulrika Norlin var en av tre personer som i söndags blev vittne till hur två älgar gått genom isen vid Spikarna.

Det var sammanlagt sju älgar som tog sig ut på isen. Två av dem hamnade i isvattnet och kämpade för sina liv. De kom inte upp från isrännan.

Började gråta under larmsamtalet

Ulrika Norlin tillhörde dem som ringde till SOS Alarm, men beskedet blev att det inte skulle bli någon utryckning för vilt i sjönöd. Hon började gråta under larmsamtalet.

– Jag kände hjälplöshet. Det var ingen rolig känsla att se på när älgarna höll på att drunkna. Det kändes för jäkligt, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Försökte slänga ut rep

Men istället anslöt allt fler från allmänheten till platsen och försökte göra en räddningsinsats på egen hand. De försökte få ut rep och snaror till älgarna, men de simmade undan.

Då kom en i sällskapet på att det är någon som känner den som kör en lotsbåt.

Båten gjorde en ny isränna

Båten ryckte ut och det gjordes en ny isränna in mot land. Därmed kunde de två älgarna sätta klövarna på strandkanten och ta sig upp ur det kalla vattnet. Då hade det kämpat för sina liv i en och en halv timme.

– Man läser ibland att polis och räddningstjänst hjälper vilda djur på andra ställen i Sverige. Jag tycker de borde kunna göra det här också, kommenterar Ulrika Norlin till Sundsvalls Tidning, ST.

Hanterar inte vilt i nöd

Thomas Hansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, håller inte med.

– Vilda djur hanterar inte vi. I sådana här fall får man kontakta viltvårdare. Vi ska rädda liv, egendom eller förhindra att miljön skadas, förklarar han till ST.

Kan bli farligt för personalen

Enligt Thomas Hansson finns flera aspekter som talar emot att sända ut personal till vilt i nöd.

– Då kanske hjälpen fördröjs om det kommer in ett vanligt larm samtidigt som vi försöker rädda två älgar. Dessutom kan det finnas en fara för vår personal att försöka rädda vilda djur som gått genom isen, säger han till ST.