Räddningsprojekt för ejdrar

Oxölösund (JJ) Full aktivitet pågår just nu på ön Hävringe i Oxelösunds skärgård. Under fredagen placerade man ut de trähus som byggts åt ejdrarna av Öknaskolans elever.

Elever på Öknaskolan och medlemmar i Tärnans fågelförening arbetar för att skydda ejdern från havsörnens härjningar-

Klockan är halv tio på ön Hävringe i Oxelösunds skärgård. Stephan Gäfvert, , har precis stabiliserat ett av de mindre trähusen – tillägnat traktens ejdrar – med en stor sten på taket. Målsättningen är att husen ska agera skydd från hungriga havsörnar när ejdrarna ruvar.

– En del av de här husen kommer säkert att bebos, men vi vet inte än. Vi provar lite olika platser och olika vinklar på husen. Tanken är nu att det ska utvärderas under tre års tid, säger Stephan Gäfvert, lärare i jakt och viltvård på öknaskolan som hyser stort hopp för projektet.

– Om ådan (ejderhonan) väljer ett hus som boplats så lägger hon nog ägg ganska snabbt. Det brukar ske i början av maj, och då lägger hon normalt fyra-sex ägg, säger Lennart Wahlén från fågelföreningen Tärnan.

Under lördagen kompletterar Tärnan med ytterligare 18 provisoriska träplatser, och i mitten av april planerar man en första kontroll. Därefter kommer projektet följas upp regelbundet

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser