Rackstadvargarna fällda – ”en jätteframgång”

Värmland (JJ) Skyddsjakten på alfavargarna i Rackstadreviret gick fort. Båda två fälldes på lördagen. – En jätteframgång för svensk vargförvaltning, säger jaktledare Bertil Forsberg.

Vargarna i Rackstadreviret satte i system att ge sig på jakthundar. Fem hundar har skadats eller dödats, den senaste för drygt en vecka sedan.

Länsstyrelsen har beviljat flera tidigare skyddsjakter där fyra ungvargar skjutits. Efter den senaste hundattacken var måttet rågat för länsstyrelsens personal i Värmland. De tog beslut om skyddsjakt på alfaparet.

På fredagseftermiddagen visste jägarna ungefär var vargarna höll hus.

– Nu på morgonen låg de kvar i berget. Vi trampade upp paret och sköt först hanen. Sedan släppte vi hundar efter tiken och då var det klart på 40 minuter, berättar jaktledare Bertil Forsberg.

Minst en årsvalp finns kvar i reviret och nu är förhoppningen att den lämnar området.

”Det törs de inte”

Bertil Forsberg tycker att den genomförda skyddsjakten i Rackstadreviret är en unik framgång i den svenska vargförvaltningen.

– Det har aldrig någonsin tidigare getts tillstånd att skjuta sex vargar i skyddsjakt. Nu fick vi det och genomförde uppdraget och är jättenöjda. Vi har kommit till rätta med ett stort bekymmer, säger Bertil Forsberg.

På Facebook väljer en del debattörer att fokusera sitt hat på Bertil Forsberg personligen. Han har dock inte fått ta emot några hot.

– De är välkomna på ett besök, om de vill sätta sig och resonera som folk. Men det törs de inte, Bertil Forsberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼