Råbock vandrade uppskattningsvis 60 mil

Rådjur kan göra riktigt långa vandringar i sin jakt på nya hemområden. SLU-forskare märkte ett bockkid som vandrade uppskattningsvis 60 mil innan det nyligen sköts i Norge.

Ett bockkid märktes i Nordmaling och sköts i Norge. Han uppskattas ha vandrat uppemot 60 mil. Arkivbild: Gettyimages

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har mer än fyra decennier studerat rörelsemönstren rådjur. Under rådjursboomen på 1990-talet såg man exempel på rådjur som vandrade upp till 25 mil.

Nu dyker det upp två riktiga långvandrare.

En bockkid i Nordmaling söder om Umeå blev föremål för forskarnas studier. Eftersom han inte var vuxen fick han öronmärken istället för GPS-halsband när forskarna sövde honom i januari 2018.

Den 17 oktober sköts han av en jägare i norska Fjellset, söder om Namsos i Norge.

Beräknas ha vandrat 60 mil

– Fågelvägen har han vandrat 41 mil. Eftersom han inte hade GPS-halsband vet vi inte exakt hur han gått, men vi beräknar att det handlar om 60 mil, säger Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid SLU.

En annan bock, som var vuxen, märktes med GPS-halsband i Nordmaling i april. Han har vandrat 35 mil och befinner sig nu i Trångsviken väster om Östersund.

– Det är inte på grund av höga tätheter rådjur utvandrar, som man skulle kunna tro, utan det är snarare djur i områden med få artfränder som ger sig iväg från sin mammas område, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi, i ett pressmeddelande från SLU.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼