Pyry –en röd stjärna på finnspetshimlen

Tapion Pyry är inte bara en fulländad jaktchampion, hon är även utställingschampion.På två säsonger har Tapion Pyry jagat ihop ett svenskt dubbelchampionat och ett finsk jaktchampionat. Pyrys meriter är imponerande med tanke på hennes ringa ålder. Tapion kennel är lika med Ulla-Britt och Leif Ögren i Storuman, finnspetsentusiaster som under åren tagit fram ett 30-tal jaktchampions.

Unga finnspetstiken Tapion Pyry ägs av Ulla-Britt. Tiken är resultatet av fyra generationers finnspetsar i hennes ägo. Ulla-Britt har fortfarande kvar Pyrys mor, Tapion Tuuli som tog sin elitetta före ett års ålder. Tuuli är svensk dubbelchampion och finsk jaktchampion. Pyrys mormor, Bergens Pyry, vann stjärnskottspokalen 1984 och Pyrys mormors mor, Jaana, var 1983 och 1984 årets skällande fågelhund nummer tre. Gemensamt för alla Ulla-Britts finnspetsar har varit att de börjat jaga tidigt.
När Leif och Ulla-Britt träffades i början av 80-talet hade Ulla-Britt och Leif var sin linje med finnspetstikar.

Tapion kennel

Den framtida kennelverksamheten med finnspetsar kom att sammanföras under namnet Tapion Kennel. Däremot har de båda behållit sitt ursprungliga finnspetsblod och tävlat mot varandra med respektive tiklinje. Utan att överdriva kan man säga att kenneln varit framgångsrik med närmare 30-talet jaktchampions under åren. Under hösten uppmärksammades Ulla-Britt och Leifs arbete med de finska spetsarna av Kenneklubben som tilldelade paret Ögren Hamiltonplaketten.

Tidig jaktstart

Tapion Pyry är född i april 1997 och gjorde ett toppresultat i Illmajoki i Finland vid 9 månaders ålder. Ulla-Britt och Leif var på jaktprov tillsammans med 26 andra hundar. På lördagen blev två hundar utslagna och Ulla-Britt erbjöds att gå med sin unghund. På lördagen tog Leif fina 82 poäng med sin tik Kiiri. Pyry startade på söndagen och återvände med sensationella 83 poäng. En topplacering och ett sensationellt högt resultat för en så ung tik. Nästa toppresultat kom i Åsele på en regionkamp mot Västerbottens kustland. Pyry tog 80 poäng, ett förstapris och placerade sig som andra hund i länskampen.
I januari 1999 var det åter dags för Illmajoki i Finland. Pyry hade liten och ingen erfarenhet av orrar, men tog snabbt hand om en orrflock som hon jobbade med så effektivt att domaren kunde räkna samman 91 poäng. Pyry placerade sig som två i provet. Pyry hade 8 ståndskall under tre timmar. Fyra grundskall och fyra förnyade skall. Medelskalltiden var 10 minuter. I augusti 1998 tog Pyry åter ett förstapris. På ett jaktprov i Sollefteå landade hon på 83 poäng. Pyry fick 1999 lokalklubbens pris som bästa hund. Pyry delade förstaplatsen med Leifs tik Kiiri. Pyry segrade dock i kraft av lägre ålder. Inför årets tävling ligger Pyry åter bra till för att vinna Västerbottenspriset.

Bra skall

Pyrys styrka ligger bland annat i att hon håller i skallet.
– Jag är mycket försiktig när jag smyger fram, säger Ulla-Britt. Hundarna måste skälla länge för att det ska bli något. I familjen Ögren är det Ulla-Britt som har pli på hundarna. Enligt Leif har hans tikar generellt ett större sök. När det blir dags för jaktprov frår Ulla-Britt uppgiften att jaga med alla hundar för att få bättre kontakt och lite snävare sök. Idealet är enligt Leif att hundarna på praktisk jakt söker ut med 10-15 minuters intervall. Under jaktprov bör sökslagen ligga på 5-10 minuter för att provgruppen inte ska stöta fågel.

Skidträning

Paret Ögren jagar mycket med sina hundar och tävlar flitigt på jaktprov. Under mellansäsongen tränar de sina hundar mest med skidåkning. De har tillverkat nomeselar till finnspetsarna och åker skidor på vårisarna. Under sommaren får hundarna vila innan det åter är dags för en jaktsäsong.
– Det är viktigt att hundarna har fysik så att de klarar 3-4 timmars jakt, säger Leif. Hundar som jagas med hela dagar får inte samma tryck i söket. Risken finns att de lufsar hela dagen för att orka med.

Enorma jaktmarker

Leif och Ulla-Britt Ögren driver en camping strax utanför Storuman i Västerbottens inland. När semesterfirarna gett sig av hem så öppnas möjligheter till jakt och fiske. Paret köpte på 80-talet en jordbruksfastighet i Laisholm som gav jakträtt på Tärna-Stensele allmänning. Totalt 50 000 hektar jaktmarker som ligger ca tre mil från bostaden. Utöver dessa enorma arealer finns det möjlighet att köpa jaktkort på statens marker.
– Vi brukar skämta att vi kan jaga från strax utanför Storuman till dess vi ser Ingemarbacken i Tärnaby, säger Leif.

Topphundar

Tillsammans har Leif och Ulla-Britt fyra finnspetsar. Leif har tikarna Kiiri och Kiva. Kirri är nordisk jaktchampion och utställningschampion. Kiva som är dryga året har en etta i öppenklass och ett cert på utställning. Ulla-Britt har tikarna Pyry och Tuuli. Tuuli är svensk utställningschampion och svensk-finsk jaktchampion.

Tjäderjakt

Vi ger oss ut en dag i slutet av oktober för att jaga med Pyry på södra sidan sjön Storuman på Tärna-Stensele allmänning. Det har fallit lite lös, mjuk och tyst snö. Förhållandena är perfekt men Leif varna lite för att det är glest med fågel. Under de senaste åren har det varit klent med skogsfågelföryngringen.
Pyry försvinner på traditionellt finnspetsmaner. Lätt galopp, hon verkar inte springa, snarare flyta fram genom skogen. Sökintervallerna ligger på 10-15 minuter och vi vandra fram i underbara urskogar. Visst finns det hyggen, men Leif och Ulla-Britt kan markerna och går på de bästa områdena.

Lodjurskrock

Efter en timme hör vi ett fågeluppflog. Plötsligt slår en orrhöna fast i en gran inom synhåll. Hönan sitter ett par sekunder innan den lättar, flyger 75 meter och slår åter fast i en grupp med täta granar. Pyry finns snabbt på plats och ståndskallet ekar utöver vinterlandskapet.
Leif får förtroendet att smyga fram. Efter 6-7 minuter lättar orrhönan och försvinner med en röd blixt i hasorna.
– Otroligt att hon satt så länge, säger Leif. Orrarna brukar inte sitta alls den här tiden på året.
Vi fortsätter och kommer strax till en skogstjärn. Ulla-Britt kallar för första gången på tiken. Risken att hon ska springa ut på den nattsvaga isen är stor. När tiken kommit fortsätter vi för att runda tjärnen.
Stora avtryck i snön får oss att stanna till. Förmodligen hade inkallningen av Pyry satt fart på ett lodjur som fanns bakom kullen i vår färdriktning. Språngspåren efter lodjuret gick rakt en smal myrhals och in i tät skog. Ulla-Britt kopplar Pyry som får finna sig i att vila en stund. Vi går vidare i motsatt riktning och finner ytterligare spår efter ett lodjur som valt att springa undan inne i tät skog. När vi förvissat oss om lodjurens färdriktning släpper vi åter Pyry.

Björnspår
Färska spå på snön visar att det finns en tjädertupp i närheten.
Tuppen som uppvaktas av två lodjur, en finnspets och tre jägare har dragit sig undan och vi får ingen kontakt.
Efter ytterligare en halvtimme hör vi ett bullrande uppflog av en gammal tjädertupp utan att det resulterar i något skall. Till sist tar Pyry upp en tjäderhöna som sitter en kort stund i två olika tallar innan den finner för gott att lämna området. Pyry hinner skälla ett par skall vid vardera träd innan festen är slut. Dagarna är korta och när vi når en skogsbilväg återstår endast att traska till bilen och konstatera att jaktdagen är slut.
På vägen hem ser vi färska spår efter två björnar som passerat skogsbilvägen. Tre skogsfåglar, två lodjur och två björnar. Inget dåligt facit för en dag i skogen även om det inte blev någon fågel i säcken.
Fakta
SUCH, SJCH, FINJCH Tapion PyrySUCH SJCH FINJCH Tapion Pyry S30154/97
e: FINUCH FINJCH Parpin Pepi SF 23363/90
u: SUCH SJCH FINJCH Tapion Tuuli S26709/92

Jaktprov 1998

4/1 Illmajoki Markku Peltoniemi 83p 1:a ekl Finland
15/8 Pauträsk P-A DAhlberg 56p 3:a
22/8 Vilhelmina Leif Kristoffersson 29p 0
26/9 Börtnan Jarmo Paananen 58p 3:a
27/9 Börtnan Thorbjörn Röstlund 57p 3:a
17/10 Rönnbäck Jörgen Lundin 8p 0p
18/10 Rönnbäck C-U Haraldsson 65p 2:a
24/10 Åsele Tomas Oskarsson 80p 1:a
25/10 Åsele P-E Rubinsson 64p 3:a
1999
2/1 Ilmajoki Kari Linjamäki 91p 1:a
21/8 Vilhelmina Stefan Eriksson 56p 3:a
22/8 Vilhelmina Lars Stighäll 56p 3:a
28/8 Sollefteå Tapio Lehtinen 83p 1:a
29/8 Sollefteå Ulf Nordin 67p 2:a
25/9 Börtnan Lennart Jönsson 72p 2:a
26/9 Börtnan Stefan Olofsson 26p 0
2/10 Porjus Ivar Karkiainen 27p 0
16/10 Rönnbäck Per Vatnan 50p 3:a
17/10 Rönnbäck Richard Näslund 67p 2:a
Utställningar 1998
980328 Åsele Certifikat RolfLundman
980425 Storuman Certifikat Lennart Edfors
1999
990529 Gillhov Certifikat Rolf Lundman
Text och foto ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser