Provar fälla på skyddsjakten

Hyssna (JJ) Skyddsjakten på det fårdräpande lodjuret i Hyssna utanför Borås har återupptagits. Nu ska den fångas med fälla.

Efter en relativt intensiv angreppsvinter lugnade det ner sig i Hyssnaområdet en tid under våren, men nu har fåren återigen fått besök av lodjur.

Senast natten mellan den sjätte och sjunde juni dödades en tacka i Seglora.

Bertil Andersson, besiktningsman och rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län berättar att länsstyrelsen efter förra skyddsjaktsperioden utvärderade verksamheten.

– Vi kom fram till att vi behöver bli bättre och komma i gång tidigare efter ett angrepp. För detta krävs att djurägarna kontaktar oss så fort som möjligt. Det har visat sig att lodjuret kommer tillbaka oftast samma dygn, säger han.

Nu har länsstyrelsen införskaffat en lodjursfälla från Grimsö och placerat ut MMS-kameror.

– Fällan är utplacerad i hagen och kommer stå där fram till och med lördag. Enligt de vi varit i kontakt med på Grimsö fungerar den bra att fånga lodjur i, säger Bertil Andersson.

Det nya skyddsjaktsbeslutet sträcker sig fram till den 20 juni.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser