Annons
Protesterar mot samtida björnjakt och älgjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan älgjakt
Jägare skriver till Naturvårdsverket och protesterar mot planerna på sammanlagen älgjakt och björnjakt i Västerbotten. Foto: Gettyimages
Protesterar mot samtida björnjakt och älgjakt
Östersund (JJ) Naturvårdsverket har fått in två skrivelser från sammanlagt 26 jägare som protesterar mot planerna på att starta älgjakten och björnjakten i Västerbotten samtidigt.
Jaktjournalen har i en rad artiklar och inslag berättat om planerna på att skjuta fram starten för björnjakten i Västerbotten. Älgjakt och björnjakt ska starta samtidigt, den 3 september. Hör rapporteringen bland annat här och här. Förslaget kom i form av en motion till Jägareförbundet från Jonas Markström i Skellefteå. Viltförvaltningsdelegationen har ställt sig bakom förslaget och länsstyrelsen söker nu dispens hos Naturvårdsverket för ett treårigt försök. Ett argument som förts fram för en ändring av jakttiden är bland annat att det skulle motverka eventuell oetisk jakt eftersom det är fler jägare i skogen samtidigt. Att björnforskarna vill studera effekterna är ett annat argument, liksom att älgjägare skulle få en chans att skjuta björn under älgjakten.

26 jägare protesterar

Mikael Wallén är handläggare på Naturvårdsverket i Östersund och har fått ärendet på sitt bord. – Vi har inte landat i något beslut ännu. Men tanken är att jag ska dra ärendet för en enhetschef och på torsdag en avdelningschef, säger Mikael Wallén, som jobbar på miljöenheten. En av protestskrivelserna som kommit in är undertecknad av 25 jägare. De framhåller att myndigheternas tillsyn på björnjakten ifjol var större än normalt och att det inte framkom något som tydde på illegal jakt eller regelöverträdelser.

”Svagt argument”

”Sen att fler skulle kunna del av jakten är ett svagt argument därför att om man är intresserad och vill jaga björn så ser man till att vara ledig och redo den dagen björnjakten börjar alltså 21 augusti”, skriver de 25 jägarna. De framhåller också risken för att älgar skjuts för björnhundar och att det hårda arbetet att forma björnhundar kan spolieras. Dessutom pekar de protesterande jägarna på risk för konflikter mellan björnjägare och älgjägare. En enskild jägare har också skrivit ett protestbrev i ärendet. Vederbörande framför ungefär samma argument som de ovan refererade.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!